„Виртшафтсблат“ за КТБ: Българската банкова афера остава загадка

“Един доклад трябваше да хвърли светлина при банкрута на една банка с връзки във Виена, но съдържанието му не е публично. Депутати се оплакват от непрозрачност”.

Така австрийския в. “Виртшафтсблат” анонсира публикация на известния германски журналист Франк Щир, която предлагаме на вниманието ви:

Повече от година след затварянето на българската Корпоративна търговска банка (КТБ) милиарди евро все още са изчезнали. В края на юни 2015 г. синдиците на КТБ от държавния Фонд за гарантиране на влоговете възложиха на консултантската фирма „Аликс партнърс“ да изяснят аферата. Представеният в края на септември 2015 г. доклад, който едва сега получи ограничена публичност, повдига повече въпроси, отколкото дава отговори.

„Искам да публикувам доклада на „Аликс партнърс“ и да приключа с темата КТБ“, отсече българският премиер Бойко Борисов в типичния му стил „баста“.

Трябваше обаче да минат още няколко дни, докато близо 600-страничният доклад бъде предоставен на 240-те народни представители в българското Народно събрание – в кабинета за секретни документи в един единствен екземпляр на английски език. „Аликс партнърс“ забрани превод на български, тъй като нямало гаранция, че цялото съдържание ще се преведе коректно. Това обаче лишава от право на прочит народните представители, които не знаят английски.

Размножаването забранено

„Не е позволено да влизаш в помещението с телефон или писалка. Така от всеки един зависи какво може да запомни от 600-страничната грамада“, описва преживяното около прочита Гроздан Караджов, депутат от консервативния Реформаторски блок.

Най-интересната част, касаеща обвързаностите между КТБ и близо сто кредитирани предприятия, била написана с такъв дребен шрифт, че имената на фирмите и с лупа не можели да се прочетат, възмущава се Караджов.

ОЩЕ ОТ ФРАНК ЩИР: ПЕЕВСКИ – АЙСБЕРГЪТ НА КОРУПЦИЯТА

Но не само това го е е разочаровало, както и някои негови колеги. Те са очаквали повече и относно съдържанието. Социалистът Георги Кадиев окачествява доклада като пълен провал. Когато „Аликс партнърс“ била ангажирана, се твърдяло, че фирмата била в състояние да намери доказателства, които да издържат пред съд и така да помогне да се възвърнат изчезналите милиарди.

„Всяка българска счетоводна фирма би могла да напише представения доклад“, критикува той.

Финансовият министър Владислав Горанов, на чието подчинение са синдиците на КТБ и де факто той е възложителят на „Аликс партнърс“, признава, че изобщо не е чел доклада.

„Не знам какви са били очакванията от този доклад, освен заключението, че банката е била декапитализирана чрез лошите практики на нейните собственици и на управата ѝ“, казва той.

Той (Горанов – б. р.) опровергава разространяваното твърдение, че за доклада, изготвен за три месеца, България е платира на „Аликс партнърс“ колосалната сума от 22 милиона долара:

„Доколкото ми е известно, цената беше 800 000 евро.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *