Високата инфлация е основна пречка пред кандидатите за влизане в еврозоната

През последната година повечето нови страни-членки на ЕС регистрираха много по-висока инфлация от допустимата за влизане на в еврозоната, като само Словакия успя да се справи с изискванията на Брюксел, съобщава EUobserver.com. Данните са от доклад на Европейската комисия, който ще бъде оповестен официално днес (07.05.08).
В доклада са оценени икономическата и фискалната политика на всички страни-членки, които не са част от валутния съюз на ЕС. Само Дания и Великобритания не влизат в изследването, тъй като и двете държави не желаят да влизат в еврозоната.
Основната пречка за влизане в еврозоната за страните от Централна и Източна Европа е стабилността на цените на основните потребителски стоки. Данните на ЕК показват, че след като Словакия влезе в еврозоната (поканата за присъединяване най-вероятно ще бъде обявена официално днес), ще има дълга пауза преди някоя друга страна-членка на ЕС да бъде поканена да се присъедини. В момента горната граница на инфлацията за всеки кандидат за влизане в евозоната е 3.2% – толкова, колкото е средната инфлация във валутния съюз на ЕС.
За последните 12 месеца инфлацията в Словакия е 2.2%, което е „доста под критичната граница и най-вероятно ще остане такава и в следващите месеци“, се казва в доклада. Следващата най-добре представяща се държава от новите страни-членки на ЕС е Полша с инфлация от 3.2%. На трето място е Чехия с 4.4% инфлация. Най-високата инфлация е отчетена в Латвия (12.3%), България (9.4%), Естония (8.3%) и Литва (7.4%).
Този проблем не е нов, коментират специалистите. През 2005 година Естония оттегли кандидатурата си за влизане в еврозоната поради резкия скок на инфлацията в страната, а Литва стана първата държава, чиято кандидатура за присъединяване към валутния съюз на ЕС беше официално отхвърлена от Брюксел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *