Високорисковото ипотечно кредитиране: Причините за криза, която продължава

Кризата във високорисковото ипотечно кредитиране „subprimes“ продължава да взема много жертви в САЩ.
Оценки сочат, че всеки ден от юли до септември средно 2700 американци – срещу 1200 преди една година, са се раздели насилствено с жилището си, което е било иззето, заради невнасяне на месечните ипотеки с променлива лихва, отбелязва в анализ Асошиейтед прес.
Тази цифра показва, че мерките, взети на равнище кредитна индустрия и правителство, не са помогнали особено на собствениците на жилище, пострадали силно от така наречените subprimes.
Проблемът е много по-сериозен, отколкото прогнозираха повечето експерти преди година.
Над четири милиона собственици са закъснели поне с един месец при плащането на кредита си в края на юни, сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери, а срещу рекорден брой американци – 500 000 са открити процедури по изземане на жилището им.
Редица са причините, които дават обяснение защо кризата във високорисковото ипотечно кредитиране трудно може да бъде решена.
Спад на цената на пазара за недвижими имоти
Спекулативният балон разду цените на жилищата и накара милиони американци да възприемат бъдещето си жилище по-скоро като инвестиция, отколкото място за живеене.
Днес цените падат свободно, и то най-вече в Калифорния, Флорида и Невада. Този спад може да продължи още една година.
Средната цена на жилищата в САЩ се е понижила с годишен темп от 9% през септември до 191 600 долара, отчитайки свиване със 17% спрямо апогея си от юли 2006 г., сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.
Спекулациите на инвеститорите
Спадът на цените се отрази освен това и на хората, които купуват, за да инвестират парите си. По-слабо обвързани с имот, където те не живеят, тази категория хора са по-склонни да не спазват графика на вноските. А именно тези „инвеститори“ стоят зад една пета от сделките по закупуване на жилища през миналата година.
Сложни инвестиции
От края на 80-те години Уолстрийт намери начини да трансформира ипотечните кредити в ценни книжа, които да се продават на инвеститори, привлечени от доходността на тези нови финансови продукти.
В началото на десетилетието инвеститорите се стичаха масово на кредитния пазар. Ипотечните рискови кредити и с висока лихва или прословутите вече „subprimes“ се развиха и привлякоха 600 млрд. долара през 2005 и 2006 година в сравнение със 160-те млрд. през 2001-ва според специализираното издание „Инсайд моргидж файненс“.
При тази система кредиторите престанаха да се интересуват от платежоспособността на заемополучателите.
Загубите на работни места
Основната причина, която обяснява защо заемополучателите са изпаднали в затруднено положение, за да платят кредита си, е загубата на работа или на източник на доходи.
Преди две години 36% от закъсненията в изплащането на кредитите са се дължали на загуба на източника на приходи, сега обаче този показател е 45 на сто на фона на високата безработица в САЩ.
Недостатъчна помощ за заемополучателите
Близо една трета от високорисковите ипотечни кредити, чиито условия бяха променени през третото тримесечие на 2007 г. отново отчитат забавяния на плащанията през следващите десет месеца, сочи доклад на банката „Креди Сюис“.
АП, превод: БТА
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *