Вкарват черните списъци на застрахователите в обща система

Системата вече е готова, в момента е на етап сключване на договори с компании, които искат да я ползват. „Ще се включат и обектите, по които са възникнали странни/повтарящи се застрахователни събития, с щети на голяма стойност. Досега всеки отделен застраховател си водеше свой списък. Целта на системата е цялата информация да е налична за всички компании“, обясни Тодоров и предупреди, че в ЗИОР няма да влизат списъци с имена на доказани измамници или крадци, защото при доказана вина измамата минава в съда, а ще бъдат отбелязани само „рисковите“ клиенти.
„В България има хора, на които са им открадвани по 10-15 автомобила или са направили по 10-15 катастрофи „тотална щета“. При друг случай лице е завело иск в няколко различни компании за застраховка „Злополука“. При проверката се оказва, че всички документи на ищеца са подправени, не е лежал в болница, травмата му е била стара. Без такава система няма как бързо и лесно застрахователите да разменят информация за такива случаи“, даде примери Тодоров.
Асен Христов, председател на Надзорния съвет на „Еврохолд“, също потвърди, че имат „черен списък“ на лицата, заподозрени в опити за измами. Списъкът е поне 15 страници, включва 500-600 имена, коментира мениджърът.
И в „Лев инс“ се води подобна база данни, каза за „Класа“ Стефан Софиянски и обясни, че тя включва имената на клиенти, които са правили опити за получаване на недължимо обезщетение. Работим съвместно с Асоциацията на българските застрахователи и с колегите си обменяме информация. Най-често срещаните схеми за опити за измами са при автомобилното застраховане, тъй като 70% от пазара са застраховките на коли, добави той.
Според Софиянски след въвеждането на двустранните протоколи за ПТП опитите за инсцениране на събития са зачестили.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *