Включени фарове и през деня

Акция „Светлина“ започва от днес. До 1 март автомобилите задължително трябва да се движат с включени къси светлини и през деня. Шофьорите, които не спазват това изикване, ще бъдат санкционирани с глоба от 20 до 150 лв.

Акция „Светлина“ започва от днес, 1 ноември. До 1 март автомобилите задължително трябва да се движат с включени къси светлини и през деня.

Акцията е част от общата стратегия на полицията за намаляване на жертвите по пътищата и ограничаване на пътнотранспортните произшествия.

До 8 ноември шофьорите няма да бъдат глобявани, ако не карат с включени фарове, а само предупреждавани. След тази дата ще бъдат налагани глоби за шофиране без фарове в размер от 20 лв. до 150 лв.

Пътната полиция ще проверява състоянието на светлините и фаровете. Освен това ще бъдат налагани глоби и за каране с изтрити гуми или некачествени чистачки

Основните причини за големия брой произшествия са превишената и несъобразена с условията на пътя скорост, неспазването на предимството, шофирането без книжка и употребата на алкохол.

45% от загиналите в пътни произшествия са водачи, 25% са пешеходци, а 30% пътници в автомобили.

В 14 страни от ЕС е задължително карането с включени светлини и през деня, като по този начин е регистрирано намаление на произшествията от 15% до 20%.

В рамките на акцията ще бъде проверявано и уличното осветление в рискови участъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *