ВКС ще крие ефективните присъди от обществото

В разрез с правилата за публичност на правораздаването Върховният касационен съд (ВКС) вече няма право да публикува незабавно на сайта си ефективните присъди, които постановява. За поредното недоразумение, облечено в закон от ГЕРБ и коалиционните му партньори с промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които са в сила от 5 ноември, се разбра от съобщение на ВКС във вторник.

Според новия текст върховният съд няма да публикува на сайта си актове за налагане на наказание „лишаване от свобода“, докато прокурор не го уведоми, че бъдещият затворник е заловен и са предприети действия по изпълнение на наказанието му. Идеята на тази законодателна промяна е да се минимизира рискът от бягство на престъпниците и да се гарантира, че осъдените ще лежат в затвора. Това, че престъпници избягват наказанията си, е сред честите критики в докладите на Брюксел. В 7-дневен срок след произнасяне на присъдата прокурорът трябва да е започнал изпълнението на наказанието, но реално той може да се задейства и след седмици.

Проблемът е, че с поправката се нарушава принципът на прозрачността на правораздаването. „Абсурдното е, че неинформирана ще бъде единствено обществеността, но не и осъдените, защото едва ли те чакат да се запознаят с окончателното съдебно решение от интернет регистрите. Най-малкото адвокатите им ще знаят каква е присъдата“, коментираха магистрати. А и на сайта на ВКС ще се вижда, че на дадена дата има постановен акт. Това ще е сигнал, че става дума за ефективно наказание, тъй като в останалите случаи и самият акт на върховните съдии ще е качен онлайн.

Поправката едва ли би издържала пред Конституционния съд. От ВКС вече решиха да сезират съда за други незаконни поправки, но тази засега не е попаднала в полезрението им.

Както „Сега“ писа преди време, от 1 януари 2015 г. до 1 януари 2017 г. 821 осъдени са успели да избягат след обявяването на присъдата им. 471 от тях са арестувани и изпратени в затворите. Останалите 350 души са в неизвестност. В дългата върволица бегълци са дупнишките Братя Галеви и Илиан Тодоров от Перник, осъден за две убийства пред дискотека „Соло“.

През 2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров предложи и парламентът прие промени в НПК, според които на осъдените със забрана да напускат страната се отнемат личните документи и се издават заместващи. И досега обаче тази мярка не работи, защото за нея трябват не само промени в НПК, но и в Закона за личните документи, което още не се е случило. „В тази връзка ще бъдат предприети действия за обсъждане на законодателни промени в следващото Народно събрание“, заявиха от МВР точно преди старта на новия парламент. И досега обаче това не е направено.

Промените на НПК, свързани с публикуването на съдебните актове, са сред текстовете, прокарани скоростно преди лятната ваканция на парламента. Специално тази поправка е внесена между двете четения от трима депутати от ГЕРБ – Данаил Кирилов, Йорданка Фикирлийска и Анна Александрова. „Решаването на проблемите с бягството от правосъдието изисква комплексен подход. Възможностите за прилагане на мерки за принуда във висящия наказателен процес не могат да препятстват осуетяването на изпълнение на наказанията, наложени с влязла в сила присъда. Затова се предлага отложеното им оповестяване“, пише в мотивите им.

 

„Борисов“3 за малко не гласува поправки, които свалиха „Борисов“1. Кабинетът „Борисов“ за малко не гласува скандална поправка в Закона за туризма, която дава широко поле за изява на частни интереси, свързани с курортния комплекс Пампорово и парковете Рила, Пирин и Витоша. Вчера от коалицията „За да остане природа в България“ обвиниха премиера, че е „бетонирал беззакония“ в полза на бившата си половинка – Цветелина Бориславова, която е акционер в комплекса. Така – докато говори за разследване на криминалната приватизация, премиерът я узаконява, изтъкват природозащитниците.

За промените се разбра от сканирани документи, публикувани от еколога Тома Белев. В тях са описани предложения за промени в Закона за туризма, които не са публикувани за обществено обсъждане и които идват от курортния комплекс Пампорово. Те много приличат на текстове, предложени от „Витоша ски“ през 2012 г., които предизвикаха масови протести и доведоха до оставка на първото правителство на Борисов.

Една от поправките предвижда да се дава безсрочно право на ползване върху земеделските и горските земи, държавна и общинска собственост, заети от заварените ски писти, създадени при действието на стария закон за горите и стария закон за опазване на обработваемата земя и пасищата, отменени през 1996-1997 г. Друг текст гласи, че прилежащите съоръжения – ски влекове и лифтове към ски пистите, придобити въз основа на приватизационна сделка или включени в капитала на приватизирано търговско дружество, са законно изградени заварени строежи и за тях не се провеждат процедури по узаконяване и въвеждане в експлоатация. Предлага се също така за земите, заети от ски писти, лифтове и влекове, както и за другите обекти на туристическата и спортната инфраструктура, да не се извършват процедури по промяна на предназначението. От документите се разбира, че работната група принципно ги подкрепя и ги изпраща за съгласуване на компетентните министерства.

С поправките „се извършва скрита приватизация, като се подаряват публични земи за вечни времена. В държавни и общински гори пък ще може да се строи инфраструктура, без да се променя предназначението на земята или да се минават съгласувателни процедури, задължителни за всички други фирми и граждани. Всичко това ще става без търг и конкурс“, коментират природозащитниците. От коалицията уточняват, че промените ще облагодетелстват не само Пампорово, но и други инвеститори със ски курорти. Според тях те са приети вчера от правителството.

В дневния ред действително имаше промени в закона за туризма. От министерството на туризма обаче обявиха, че сред приетите вчера текстове няма за земеделски земи и ски писти и обявиха твърдението на коалицията за „невярна информация“. От ведомството не показаха приетия вчера вариант на законопроекта, който иначе е свързан със синхронизиране с европейски директиви и намаляване на административна тежест, информира в.Сега.

„Поправките ще бъдат един подарък и на практика не отменят факта, че работната група към министерството на туризма вече се е съгласила с тях“, коментира пред „Сега“ Тома Белев.

Минало незабравимо

Управляващите опитаха да прокарат сходни законодателни промени и при първото правителство на Борисов. Тогава по искане на друг инвеститор – „Витоша ски“, в Закона за горите бяха инициирани поправки, които позволяваха върху горски терени да се строят ски писти, лифтове, влекове и пр., без да се променя предназначението на земята. Текстовете директно обслужваха „Витоша ски“, но ГЕРБ го обясни със „съвпадение“. След протести и сблъсъци на „Орлов мост“ премиерът Борисов подаде оставка, „за да няма капка кръв на асфалта“.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *