Влагаме 170 млн. евро в регионални пътища

От следващия програмен период (2014-2020 г.) ще инвестираме 170 млн. евро от бъдещата оперативна програма „Региони в растеж” (ОПРР) за рехабилитация на пътища първи, втори и трети клас, имащи връзка с европейските транспортни коридори.

Това съобщи вчера министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след 13-ото заседание на комитета за наблюдение на сегашната ОПРР.

По думите й апликационната форма за 120 млн. евро за изграждането на Северната скоростна тангента на София вече е приета за разглеждане в Европейската комисия.

Окончателен отговор на въпроса се очаква от ЕК до края на февруари. Това ще даде възможност до края на 2013 г. България да не загуби нито едно евро по оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013 г.)

„От 2007 г. досега по програмата са подписани 1085 договора на обща стойност 3,09 млрд. лв., или 99% от ресурса й”, уточни тя.

Разплатените средства са в размер на 1,738 млрд. лв.

или 56% от договореното. Само за последните няколко месеца са платени 399 млн. лв.”, каза министърът.

Според нея в следващите 2 години най-важното за всички работещи по ОПРР ще бъде да не се допусне загуба на евросредства. „Освен това голямо предизвикателство ще е и застъпването на новата и старата европрограма. Ще трябва едновременно да се работи за подготовка на качествени проекти за кандидатстване за следващия програмен период и успешно завършване на вече започнатите”, смята Терзиева.

За момента са локализирани 22 рискови проекта

по ОПРР на стойност 47 млн. лв., като за последните месеци броят на общините, където има опасност от загуба на европари, е намалял с три. „Основната причина за забавянето в изпълнението на проектите, станали в една или друга степен рискови, са обжалванията”, каза още Терзиева. „Затова с последните промени в Закона за обществените поръчки се опитваме да намалим опасностите от подобно стечение на обстоятелствата”, уточни министърът.

„Друга мярка, която ще предприемем през следващия програмен период, е към 2018 г. да направим преглед на изпълнението на европроектите”, каза Терзиева.

Според нея по този начин ще има възможност ресурсите да бъдат насочвани с предимство

към бързо и качествено работещите общини

По думите й тепърва ще стане ясно решението на ЕК дали през следващия програмен период ще бъдат отпускани субсидии по ОПРР за всички 67 общини, за които ние сме поискали. Министър Терзиева беше категорична, че България ще настоява тази бройка да не бъде намалявана.

Според Марек Теплански, зам.-началник на отдел „България” в Генерална дирекция „Регионална политика” на ЕК, целта на еврочиновниците е страната ни да постигне по-голямо усвояване на отпусканите евросредства. „През следващите 2 години ви очакват големи предизвикателства”, прогнозира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *