Влагат 13 млн. евро в завод за “умни торбички”

Фирма „Екстрапак“, която е единственият производител в България на „умни торбички“, възнамерява да инвестира 13 млн. евро в изграждането на втори завод във Велико Търново, съобщи Янтра Днес.

За целта са закупени 30 дка земя. Производствените халета са върху 17 хил. кв. м застроена площ. Там ще бъде съсредоточено производството на опаковки с флексопечат, съобщи Милен Георгиев, управител и съсобственик на компанията.

Планира се заводът да заработи до средата на 2009 г. В него ще бъдат открити между 250 и 300 работни места. Сега компанията поддържа 500 работни места във В. Търново и София.

Опаковките от дегрален са биоразградими и в зависимост от температурата и влажността процесът продължава от 6 до 24 месеца, или стократно по-бързо от полиетиленовите.

Деграленовото производство във В. Търново започна преди половин година по канадски лиценз, където продуктът е разработен за първи път в световен мащаб. На месец заводът във В. Търново произвежда между 15 и 20 тона опаковки от дегрален и до 700 тона полиетиленови торбички.

70 на сто от „умните торбички“ се изнасят за Белгия, Испания и Франция. В Париж е въведена забрана за използването на бионеразградими опаковки, каквито са полиетиленовите. У нас най-големият потребител на торбичките от дегрален е веригата магазини ЦБА.

Заводът на „Екстрапак“ във В. Търново приключи миналата година с близо 30 млн. лв. приходи от продажби. Делът на експорта е 24 %. Дружеството изнася за Норвегия, Швейцария и всички страните от ЕС без Полша. Приходите от продажби сега са с 6 млн. лв. повече от предходната година. Очаква се печалбата за м.г. да бъде около 1 млн. лв. преди облагането с данъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *