Влагат 350 млн. евро в торове и ток от вятър

4 проекта ще получат подкрепа от хазната

Вложения за 350 млн. лв. ще подкрепи държавата до седмици, като предостави терени и изгради инфраструктура. Агенцията за инвестиции е започнала процедура за издаване на сертификати Първи клас на 4 проекта, съобщи шефът на ведомството Стоян Сталев. Единият е за разширението на завода за хладилници край Пловдив на „Либхер-Хаусгерете Марица“. Там ще бъдат вложени 70 млн. лв. и ще се открият 700 нови работни места. Два от проектите са за изграждането на ветрогенераторни паркове. Единият от тях ще е край Каварна. Инвеститори са „Калиакра Уинд Пауър“-Япония, и българската „Инос 1“. Японското дружество е смесена собственост на „Инос 1“ и „Мицубиши Хеви индъстрис“. Вложението е за 79 млн. лв. Вторият парк ще е в община Суворово. Проектът е на българо-испанското „Еолика България“ и е на стойност 120 млн. лв. Ще бъдат открити 20 нови работни места. Четвъртият проект е за разширяване на мощностите в „Агрополихим“ – Девня. Подобренията в торовия завод ще са на стойност 81 млн. лв.

Агенцията подпомага още 20 проекта. До края на годината се очаква да получат сертификат поне 10 от тях, каза Сталев. За инвеститорите от Първи клас това означава помощ от държавата за изграждане на инфраструктура, покупка на терени от държавния поземлен и горски фонд без търг и съкратени срокове за получаване на разрешения.

Невена Мирчева

До момента помощ от държавата и местната власт имат право да получат 21 проекта. От тях 17 са „първи клас“ (т.е. над 71 млн. лв.), три са „трети клас“, а един е „втори клас“. Това е испанската „Керос“, която предвиждаше да построи фабрика за керамични плочки в Индустриална зона-Русе. Съдът обаче спря решението за получаване на терена и от компанията заплашиха, че отиват в Румъния. Сред най-големите проекти са тези на американската AES за модернизацията на ТЕЦ „Марица-изток 1“ с вложения за над 2 млрд. лв., на „Шишеджам“ за заводите за стъкло за 366 млн. лв., на Спортно-туристически център „Перелик“ в Родопите за нов курортен комплекс за 185 млн. лв., на „Токушукай“ за израждането на болницата в София за 138 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *