Владимир Каролев: Резултатите на отделните банки са по-добри от очакваното

И индивидуалните отчети на прегледа на активите и стрес-тестовете не разкриват притеснителни неща. Това написа българският  икономист и анализатор Владимир Каролев в социалната мрежа Фейсбук. Две банки покриват изискването по закон, но трябва да заздравят допълнително капиталовите си буфери – Инвестбанк и Първа Инвестиционна Банка. При ПИБ се изисква ресурс, колкото е печалбата им за една година (150-200 милиона печелят, като вече осигуриха 90 милиона за първото полугодия) – ще го изпълнят за 10-тина месеца. В Инвестбанк ще са нужни малко повече усилия, като първата стъпка е 20 милиона. Там ще трябва и малко работа по намаляване на рисковите активи. ДСК ще трябва да подобри контрола на провизиите си, ЦКБ, Асет банк, Токуда, Тексим и Общинска банка ще трябва да преразгледат бизнес плановете си, за да са по-устойчиви на негативни сценарии. Изненадващо добре са се справили банките, аз очаквах повече предписания и дори по-дълъг период за изпълнение. Сега оставяме банките на мира и гледаме слънчевия уикенд и президентските избори после, завършва закачливо бележките си Каролев.

 

Ели ЯНЕВА

One thought on “Владимир Каролев: Резултатите на отделните банки са по-добри от очакваното

  • 16.08.2016 в 13:53
    Permalink

    И какво излезе накрая? Че нашата банкова система е по-добра и по-стабилна от европейската. Жалко, много платени тролчета искаха точно обратното, но не осъзнават, че негативното ще бъде платено от общество.
    И само за пример – след стрес тестовете в Европа акциите на Дойче банк потънаха, докато тези на банките на Българската фондова борса се изкачиха нагоре.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *