Владислав Горанов: Лятната криза бе изолиран случай

Банковата криза е зад гърба ни, сега държавата трябва да възстанови справедливостта и да обезщети гарантираните влогове, заяви финансовият министър Владислав Горанов в Нова телевизия.

„Всички проблеми по повод на лятната криза вече са управляеми. Това бе изолиран случай“, добави Горанов.

България се нуждае от нов централен банкер, който да възстанови доверието в банковата система след кризата с КТБ, счита Горанов.

По думите му неговата работа като финансов министър е била да предложи минимални промени, с които да се гарантира, че няма да се злоупотребява с парите във Фонда за гарантиране на депозитите. Запитан конкретно за депозита на неговия колега Вежди Рашидов, Горанов поясни за пореденпът, че самият Рашидов е признал, че има индивидуално договорени условия, а с това не попада в обхвата на изплащането.

„Като финансов министър внимателно коментирам темата с КТБ. Но вътре са се случвали нередни неща. Трима одитори показаха, че има недостиг на милиарди. Държавата не е сработила нито през надзорните си органи, нито през правоохранителните си органи, нито през службите си за сигурност“, каза още той.

По думите му концентрацията на публичния ресурс в отделни банки винаги е било лоша практика и неслучайно тъкмо в първия мандат на Борисов се е повдигнал този въпрос.

Запитан дали е съгласен с тезата на вицепремиера по социалната политика Ивайло Калфин, че трябва да се увеличат средствата, които се плащат за осигуровки, Горанов отвърна: „Ние имаме заявена от ГЕРБ позиция. За нас темата за промяна с данъци и осигуровки не стои”.

„Ваньо Танов би могъл да се справи със ситуацията в Митниците. По време на предишния мандат работихме нелошо с него“, коментира още Горанов.

Същевременно министърът поясни, че кабинетът ще направи усилие „страната да влезе в 3-те процента дефицит, предписан от Европа.

„Ще се стремим да харчим толкова, колкото изкарваме, а не сегашното поколение да живее за сметка на следващото“, допълва Горанов.

Той потвърди, че няма да има коледни добавки за пенсионерите, „Всеки иска да е добър и благороден. И има право да е добър, когато го прави със свои средства. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда. Ако съберем приходи догодина и направим бюджет без дефицит, може да си позволим да сме по-широкоскроени”, добави той.

Припомняме, че по време на предишното управление на Бойко Борисов тогавашният финансов министър Симеон Дянков не предостави нито веднъж коледни добавки за пенсионерите.

В разговора си за Нова телевизия Горанов предложи сравненията с постна пица от времето на предшественика му Симеон Дянков да останат в миналото и в същото време обеща да е по-обран в изказа си от бившия финансов министър на ГЕРБ.

Припомняме, че още при встъпването си в длъжност преди седмицавицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обяви, че ще настоява пенсионерите да получат коледни добавки. Тогава той поиска срок от една седмица, за да проучи какви са възможностите за това.

В петъкКалфин заяви, че все още се търсят резерви за коледни добавкиза пенсионерите. Той призна, че в одобрената актуализация на държавния бюджет е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние, но допълни, че все още се търсят възможности и резерви.

„Не бих казал окончателно това нещо, доколкото тези разговори продължават“, коментира вицепремиерът Калфин и добави, че следващата седмица ще стане ясно окончателно дали пенсионерите ще получат допълнителни пари за Коледа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *