Влакът до Бургас ще се движи със 160 км/ч.

До средата на годината обновената жп линия от Септември до Бургас ще позволява движение на пътническите влакове със скорост до 160 км/ч. Това каза министърът на транспорта Христо Алексиев при откриването на обновената жп линия Стамболийски – Пловдив и новоизградения Интермодален терминал – Пловдив.

По думите му, разстоянието от Септември до Бургас ще може да бъде изминавано с влак за под 3 часа, с което времето се съкращава наполовина. До средата на годината ще бъде завършена рехабилитацията на последната отсечка от Септември до Стамболийски, с което ще бъде готова цялата жп линия Септември – Бургас, обясни министър Алексиев. Той допълни, че очакванията са до 2022 г. да бъде завършена изцяло железопътната магистрала, свързваща Сърбия, през България до Гърция и Турция, и през пристанище Бургас към Близкия Изток.

По линия на ОП „Транспорт“ 2007-2013 г., в модернизацията на направлението от Септември до Пловдив са инвестирани 630 млн. лв.

„Пловдив е кръстопът между два европейски коридора, както и пресечна точка на две пътни и железопътни магистрали. Затова тук е построен първият интермодален терминал с европейски средства“, заяви министър Алексиев. Той припомни, че успоредно със строителството на терминала е стартирана процедура за отдаването му на концесия. „По-целесъобразно е частен оператор да стопанисва такъв логистичен център“, поясни министърът. Поради обжалвания, процедурата към момента е спряна и предстои нейното повторно стартиране, информира в.Стандарт. Министерството на транспорта започва преговори с три китайски банки за рефинансиране на дълга на БДЖ и осигуряване на пари за нови влакове. Разговори са планирани за следващите две седмици.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *