Властта трупа къщи и коли

Лучано кара порше на половин век, Герджиков се фука с ново волво

Костов и Шопов рекордьори по имоти, Иво Атанасов печели от Еврофутбол

Симеон Сакскобургготски скри дворците си тази година. Законът не го задължава да подава имотна декларация, тъй като не е депутат. Царят обаче не пропусна да благодари на управляващите в Боровец, че са му запазили имотите. Премиерът Сергей Станишев и лидерът на ДПС Ахмед Доган също не се отчетоха. Те са се възползвали от вратичка в закона. Тя дава право да не се пускат имотни декларации, ако няма промяна в имотното състояние. 5929 души са длъжни всяка година да се отчитат пред палатата. От тях 3777 са съдии, прокурори и следователи. Нередовните са 11 души.

За година властта тайно и полека натрупа имоти и коли. Това стана ясно от имотните декларации, които управниците по закон подадоха пред Сметната палата. На няколко депутати дори не им стигнаха графите, за да записват къщи, апартаменти, ниви и коли, оплакаха се служители от палатата.

Рекордьори по брой недвижимости са лидерът на ДСБ Иван Костов и зам.-председателят на „Атака“ Павел Шопов. Командира и съпругата му Елена са добавили още 4 наследствени имота в София към вече притежаваните 13. Елена Костова е наследила части от парцели в Драгалевци и Студентския град, а съпругът й – 1/4 от къща и парцел в Мало Бучино. Семейството е придобило и акции в индустриален фонд на обща стойност $86 575.

Неслучайно Павел Шопов е сред най-желаните ергени в парламента. Със завидно темпо той продължава да увеличава собствеността си с нови покупки. Освен 8 дяла от имоти в Несебър, Пловдив и две пловдивски села Шопов е купил и апартамент от 55 кв. м с гараж под тепетата. Придобивката струва само 10 хил. лв., защото депутатът има задължение да се грижи за собственика. Още от миналата година Шопов има право на строеж върху 6 терена – 4 в Пловдив и 2 в Несебър. Кандидат-президентът на „Атака“ обаче не е спестил нито лев и е изкарал едва 19 хил. лв. от наеми.

–––––––––––––––––––––––––––

Близо 10 пъти са се стопили спестяванията

–––––––––––––––––––––––––––

на Йордан Цонев и съпругата му Пролетина за половин година, сочи данъчната декларация на депутата. При влизането си в парламента през юли 2005 г. Цонев и жена му са имали спестявания от 216 464 лв. в евро и български левове. Към 31 декември те са разполагали вече само с 22 747 лв. Същевременно семейството е изкарало 336 760 лв. от продажбата на наследствен двор, застраховка и консултантски хонорари. Декларацията показва още, че Цонев не притежава нито един от трите семейни имота – двор с право на строеж в Бургас, апартамент в центъра на София и ливада в с. Резово. Всичко е на името на съпругата му.

Със 165 хил. лв. е задлъжняло и семейството на червения депутати Кирил Добрев, след като съпругата му е изтеглила кредит за покупка на половин имот в Бояна на стойност 108 хил. лв.

Жената на Пламен Панайотов е изкарала през 2004 г. 14 000 лв., а през 2005 г. – едва 5 бона по граждански договор. Васил Иванов-Лучано пък се вози на „Порше“ от 1953-а година за 3000 лева, а жена му Стефка изкарала 47 457 лева за 2005 година. Филиз Хюсменова се сдоби с „Рено“, втора употреба от 1997 г. за 3000 лв.

Семейство Милен и Симона

–––––––––––––––––––––––––––

Велчеви пък си купиха нов апартамент

–––––––––––––––––––––––––––

на ул. „Бенковски“, който е 188 кв. м и струва 55 800 лв. За целта са изтеглили заем и са използвали спестените си пари. Велчев има 312 874 лв. в три пенсионни фонда, една брокерска сметка и спестовен влог. Долорес Арсенова също има влог за 57 787 лв. Семейството е взело дивиденти за 30 000 лв., записани на името на съпруга. Христина Христова пък си е купила подземен гараж в София – 22,70 кв. м за 5700 лв. със собствени спестявания. Камелия Касабова вече притежава 2 нови апартамента в Бургас – за 16 750 и 19 050 лв. 56 бона пък е изкарал мъжът й Лъчезар.

–––––––––––––––––––––––––––

Ново волво кара Огнян Герджиков. То е взето за 28 000 лева.

–––––––––––––––––––––––––––

Заклетият играч на Еврофутбол Иво Атанасов има с какво да се похвали. Той е спечелил от залагания 64 000 лева. Купил си е и лада за 7400 лева.

Вицепрезидентът Ангел Марин е успял да спести 15 000 лева.

Шефът на социалистите в парламента Михаил Миков и съпругата му са си купили апартамент на зелено за 54 000 лв. Мария Капон и съпругът й Емил са заработили общо 295 343 лв. от наеми, трудови правоотношения и дивиденти. Капон е теглила два кредита с общ размер 56 375 лв. На влог Капон държи 321 000 лв. Депутатката е платила 10 000 евро за партийно строителство – за обучение във фондацията „Конрад Аденауер“ и ЕНП. Похарчила е 748 евро за вечеря на българската група в Страсбург по поръчка на фракцията на ЕНП.

Надежда Михайлова също се е сдобила с апартамент и магазин. Декларирала е, че те са от дарение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *