Влизането в еврозоната би било катастрофа за България

Влизането в еврозоната би било катастрофа за България. Това заяви днес в София икономистът проф. Стив Ханке.

„Това си е бедствие, не следва да го правите официално. Няма причина да спирате да използвате паричния съвет, вие неформално сте в еврозоната. Ако влезете се губи дисциплината на Валутния борд. Политиците, които говорят за приемане на еврото си губят времето, те просто искат да са членове на клуба“, счита Ханке.

„От 1997 г. България беше част от зоната на германската марка, после стана част от еврозоната, неформално. Би било абсолютна глупост, ако се влезе в еврозоната без нужната дисциплина, защото ще се озовете в това състояние, в което днес е Гърция“, смята Ханке.

Той припомни, че Симеон Дянков, министърът на финансите в първото правителство на Бойко Борисов, се подготвяше за влизане в еврозоната.

„Това беше глупаво като заявление и политика. По-късно Дянков си промени мнението, когато избухна кризата. Сегашният финансов министър пак говори за влизането в еврозоната, а това би било катастрофа за България и лошо икономическо решение“, категоричен е Ханке.

Според него еврозоната ще е много по-стабилна без Гърция и за всички ще е най-добре страната да излезе от валутния съюз.

„Ще бъде много по-зле отколкото се очакваше до скоро. 85 % от паричното предлагане в Гърция се дължи на дейността на търговските банки. 4-те големи търговски банки, които държат около 90 % от активите в банковия сектор на Гърция са практически в несъстоятелност и ще фалират, освен ако не бъдат спасени за 3-ти път“, посочи Ханке.

Така се стига до свиване на паричното предлагане и ситуацията в Гърция ще става все по-лоша.

Ефектът за българската финансова система от гръцката драма обаче ще бъде сведен до минимум.

„С наличието на паричен съвет в България има силна дисциплина във финансовия сектор, с изключение на една изгнила ябълка, Корпоративна търговска банка. Финансовата система в България е много стабилна, с ниски нива на задлъжнялост. Освен КТБ всичко друго е в прекрасно състояние“.

Той е убеден, че КТБ никога не е била банка, а измама, която е можела да бъде разкрита много лесно, ако БНБ публикуваше финансовите отчети на банките ежемесечно.

„Щяха да се видят отчетите и тогава щеше да е ясно какво става. БНБ действа много бавно по отношение на това да направи анализ и изводи. А сега централната банка и правителството искат да подпишат споразумение с ЕС, да вдигнат ръце и да не поемат отговорност“, категоричен е Ханке.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *