Вложиха 60 млн. лв. в индустриална зона

Близо 60 млн. лв. инвестиции вече са привлечени в Икономическа зона „София-Божурище“, стана ясно по време на официалното й откриване. От тях около 7,5 млн. лв. са инвестирани от Национална компания „Индустриални зони“ (НКИЗ), която е собственик на най-новата ни икономическа зона. Парите са вложени предимно в изграждане на инфраструктура – водоснабдяване, канализационни системи, електрозахранване, един нов и един рехабилитиран трафопост, газоснабдяване, улици, велоалеи и т.н., обясни изпълнителният директор на НКИЗ Атанас Ненов.
В същото време още преди откриването на „София-Божурище“ зоната е привлякла над 50 млн. лв. от инвеститори, които ще развиват различни производства. Най-голямото от тях вече е на финала и е на германската компания „Behr-Hella Thermocontrol“, която реализира инвестиция в развоен и производствен център за оборудване и системи за управление на климатични инсталации за автомобили и камиони. Паралелно от началото на годината в Икономическа зона „София-Божурище“ инвестиционни намерения са заявили шест високотехнологични български компании, които ще развиват производство.
Общият размер на инвестициите им е близо 10 млн. лв. Реализацията им ще започне през декември, а година по-късно новите предприятия ще започнат работа. Очаква се за целта да бъдат отворени около 400 нови работни места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *