Влошаването на потребителското доверие вещае труден период за Япония

Очакванията на японските потребители за перспективите пред икономиката се влошиха неочаквано през декември, което вещае труден период за втората по големина икономика на света. Финансовото доверие на домакинствата е водещ индикатор за потребителските разходи, които представляват по-голямата част от брутния вътрешен продукт на страната, предаде Bloomberg.
Индексът на Министерския съвет на Япония, който следи потребителското доверие в страната, падна до 37,6 пункта през декември. Това е най-ниската му стойност за последните шест месеца и второ поредно понижение. Анализаторите очакваха измерителят на потребителското доверие да нарасне до 40,3 пункта през декември в сравнение с 39,5 пункта за месеца преди това.
Данните показват, че японските домакинства са се разколебали в своите очаквания за икономиката, след като ефектът от мерките на правителството за стимулиране на икономиката избледня. От данните стана още ясно, че броят на домакинствата, които очакват дефлацията да стане още по-висока, е станал по-висок от броя на потребителите, които очакват повишение на цените.
Това се случва за първи път, откакто статистиката започва да се води през април 2004 г. Министърът на финансите на Япония Наото Кан призова днес законодателите да приемат предложението за увеличаване на държавния бюджет за тази година със 7,4 трлн. йени (82 млрд. долара). Според него това ще повиши с 0,3 процентни пункта брутния вътрешен продукт за тази година.
Икономическото доверие на японските потребители намалява заради високата безработица в страната и заради намалената им покупателна способност, след като заплатите се понижаваха в продължение на 18 поредни месеца. Според финансовия министър икономиката на страната все още не е в състояние да се възстанови самостоятелно без подкрепата на правителството.
Поради това мерките за стимулиране покупките на екологично чисти продукти може да бъдат удължени и през тази година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *