Влошаване на бизнес активността в еврозоната до 6-годишно дъно

Бизнес активността в еврозоната се влоши през септември изненадващо рязко до 75-месечно дъно в резултат на свиване на германската обща икономическата активност за пръв път от април 2013-а година насам на фона на все по-задълбочаваща се рецесия в промишлената сфера, както и на отслабване на бизнес активността във Франция, показват предварителни данни от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.Влошаване на бизнес активността в еврозоната до 6-годишно дъно.

Резултат с изображение за рецесия в ес

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се понижи през септември до 50,4 пункта от 51,9 пункта през август и прогноза на финансовите пазари за индекс на ниво от 52,0 пункта. Това е най-слабият растеж на общата бизнес активност в региона на единната валута от юни 2013-а година.

Промишленият PMI индекс в рамките на еврозоната удари ново близо 7-годишно дъно от 45,6 пункта спрямо 47,0 пункта месец по-рано и очаквания за слабо подобрение към 47,5 пункта. Това 83-месечно дъно на индекса е поредно доказателство за задълбочаваща се рецесия в промишлената сектор (индекс под важното ниво от 50,0 пункта).Влошаване на бизнес активността в еврозоната до 6-годишно дъно.

Индексът PMI, измерващ активността само в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, се понижи през септември до 52,0 пункта от 53,5 пункта месец по-рано и очаквания за индекс на ниво от 53,0 пункта, достигайки най-ниско ниво от началото на настоящата година, информира bnr.bg.

„Днешните данни подсказват, че БВП на еврозоната вероятно ще нарасне с едва 0,1% през третото тримесечие, като самата бизнес активност отслабна сериозно в края на тримесечието, което не е добра предпоставка за последните три месеца на годината“, коментира днешните данни главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

На национално ниво общата бизнес активност през септември отбеляза спад в Германия за пръв път от 2012-а година насам, като тя отслабна и във Франция, макар и не толкова силно.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се понижи през септември до 49,1 пункта от 51,7 пункта през предходния месец, като това представлява първи спад на индекса под важната бариера от 50 пункта (водораздел между свиване и експанзия на икономическата активност) от шест и половина години насам (от април 2013-а година).

Германският промишлен PMI индекс се срина през текущия месец до 41,4 пункта от 43,5 пункта през август, достигайки 123-месечно дъно, докато индексът, измерващ активността в сферата на услугите, се понижи до 9-месечно дъно от 52,5 пункта спрямо 54,8 пункта през предходния месец, информира  bnr.bg.

Според Фил Смит, главен икономист в агенция IHS Markit, Германия може да не отбележи растеж до края на 2019 година и добави: „Промишлените данни са просто ужасен. Цялата несигурност около търговските войни, перспективите пред автомобилната индустрия и Брекзит парализират новите промишлени поръчки, като през септември се наблюдават най-лошите резултати в производствения сектор от финансовата криза през 2009-а година“.

Общият PMI индекс на Франция пък се понижи през септември до 51,3 пункта от 52,9 пункта през август в резултат на спад на производството и на новите поръчки към 4-месечни дъна. Индексът, измерваща промишлената активност, спадна до 50,3 пункта от 51,1 пункта през предходния месец, докато аналогичният PMI индекс в сферата на услугите – до 51,6 пункта от 53,4 пункта през август.

Данните за по-нататъшно влошаване на бизнес активността в еврозоната идва по-малко от две седмици, след като ЕЦБ предприеме нови стимулиращи икономиката в региона политики – намаляване на депозитната лихва с 10 базисни пункта до ново рекордно отрицателно дъно от -0,5% и рестартиране от 1-ви ноември на програмата за изкупуване на еврооблигации (известна като „количествени облекчения“)  за 20 млрд. евро ежемесечно.

 

financebg.com

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *