Влошаване на потребителското доверие в еврозоната през юли

Предварителният индекс на потребителско доверие в еврозоната, определян от проучване на Европейската комисия (ЕК), се понижи през юли до -7,1 пункта от -5,6 пункта през юни и при прогноза за по-скромно понижение до -5,8 пункта. Това представлява четвърти пореден месец на влошаване на доверието на потребителите, след като през март индексът удари близо 8-годишен връх от -3,7 пункта.

Доверието на потребителите в икономическото представяне на еврозоната се влоши през юли до най-ниско ниво от началото на годината и това може да постави под въпрос очакванията за ускоряване на потребителските разходи, които да доведат до по-силно възстановяване на европейската икономика.

Индексът, измерващ потребителското доверие в целия Европейски съюз, се влоши през юли до -4,9 пункта от -3,3 пункта през предходния месец.

Окончателните резултати от проучването на ЕК за потребителското доверие в еврозоната и в целия ЕС ще станат ясни на 30-и юли, когато Комисията ще представи и своето последно проучване за бизнес и икономическото доверие в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *