Внезапен спад в българската икономика

Промишленото производство, строителството и оборотите в търговията на дребно неочаквано намаляват през март. В края на първото тримесечие българската икономика изглежда внезапно е забавила оборотите.

През март 2015 г. промишленото производство се забавя с 0.8% в сравнение с февруари, сочат предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт.

Намаление спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост, с 2.4%, в преработващата промишленост, с 0.6%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, с 0.2%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на хранителни продукти, метални изделия и машини и оборудване.

Междувременно строителството регистрира намаление с 0.7% спрямо февруари. През март 2015 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под равнището от предходния месец, като продукцията от сградното строителство намалява с 1.1%, а от гражданското и инженерното строителство, с 0.2%

Оборотите в търговията на дребно бележат спад с 1.3% през март спрямо предходния месец.

За март 2015 г. оборотът нараства спрямо предходния месец при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, с 1.2%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита, с 1.0%, търговията на дребно с разнообразни стоки, с 0.4%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, с 0.3%. Намаление е регистрирано при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали, с 14.9%, търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, с 14.0%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет, с 1.8%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника, с 0.2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *