Внимание! Клопки за инвеститори в интернет

Повод за алармата са зачестили сигнали за нерегламентирана дейност на фирми, предлагащи инвестиции, в това число и участия в несъществуващи продукти.
 
За да се предпазят от подобни клопки, Европейският орган за ценни книжа изброява основни правила за сигурност при инвестиране чрез интернет.
Едно от първите правила е да се провери дали фирмата, която отправя предупреждението, е лицензирана, при това дали има позволението да извършва точно определената дейност, която касае клиента. Не всички активни в интернет фирми имат разрешение да предлагат инвестиции- възможно е да са лицензирани, но единствено за извършване на други дейности, а може и да действат незаконно като продават рискови или несъществуващи продукти.
Инвеститорите следва да се отнасят с подозрение към обещанията за висока възвръщаемост, както и ако се иска представянето на данни от кредитната им карта, тъй като тя може да бъде задължена без тяхното знание.
Бъдете внимателни към софтуерни продукти, които автоматично сключват сделки от ваше име, предупреждава още европейският надзор. Възможно е да загубите контрол върху извършените сделки със софтуера, който не познавате.
Интернет е легитимна среда, използвана от фирмите за реклама на инвестиционни продукти, насочени към инвеститорите на дребно. Благодарение на функционалността на мрежата потребителите могат да събират информация бързо и безплатно. Инвестирането е бързо и лесно. Това увлича и прави осъществяването на физическа среща, например за подписване на договор, да изглежда като неудобство. В някои случаи обаче тя защитава инвеститора от прибързано решение за сделка.
Европейският орган за ценни книжа обръща внимание и върху рекламата на подобни инвестиционни възможности, която може да съдържа натиск и агресивни търговски техники, подтикващи инвеститорите да използват определени уебсайтове чрез специални оферти, безплатни подаръци или достъп до демо версията на предлаганите системи.
Рекламни оферти от типа „10% паричен бонус“ или „до € 500 бонус при откриване на сметка“ са примери за подвеждащи стратегии, дават пример от Европейския орган за ценни книжа.
Без да има претенция за изчерпателност, предупреждението към дребните инвеститорити е оформено като брошура и е публикувано и на страницата на комисията за финансов надзор на български език. В него са посочени и контакти,  които потребителите на финансови услуги могат да използват за сигнали и оплаквания в случай на съмнения за нерегламентирана дейност през интернет.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *