Вноските към Фонда за компенсиране на инвеститорите ще намалеят

Вноските на инвестиционните посредници към Фонда за компенсиране на инвеститорите ще намалеят от следващата година, съобщи председатeлят му Милети Младенов. Става въпрос за вноската върху финансовите инструменти, която ще стане 0.05%, а досега е била 0.1% върху инструментите, държани от посредниците. Остава същата обаче вноската върху паричните средства – 0.5%, но Младенов посочи, че посредниците имат много по-малко от тези активи в сравнение с държаните финансови инструменти.
Влизаме в положението на посредниците, които имат по-малко приходи заради кризата и затова решихме да намалим вноската, обясни Милети Младенов. Той посочи, че в последната година някои посредници са се забавяли с превеждането на тримесечните суми към фонда. Всички обаче са се издължили и няма индикации за посредници, които да са в затруднено положение, заяви Младенов. Дияна Митева, началник на отдел Информация и анализи във фонда, каза, че намаления на вноските са направили гаранционните схеми в много държави, включително и в Румъния.
Според изчисленията заради по-ниските вноски през следващата година приходите в компенсационния фонд ще намалеят с около 40-50%. За тази година очакваните постъпления са 2.2 млн. лв., като последната дължима вноска за четвъртото тримесечие ще бъде преведена в началото на 2010 г.
В момента Фондът за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа разполага с 6.78 млн. лв., от които трябва да изплаща обезщетения на инвеститори, ако инвестиционен посредник изпадне в затруднение и не може да си покрива задълженията. Основната част от парите на фонда са инвестирани в държавни ценни книжа, а останалите са в депозити в търговски банки.
От следващата година максималният лимит, до който инвеститорите могат да бъдат компенсирани, става 40 хил. лв., колкото е и в другите държави от Европейския съюз. Той се повишава постепенно, след като през 2006 г. започна от 12 хил. лв.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *