Вносът на българско вино в Русия спадна с 60 на сто

Българското вино има много добри пазарни шансове в Русия. То има място на руския пазар. Но за девет месеца от началото на 2015 година, според руската статистика, спадът на внос на българско вино е достигнал 60 процента.Това заяви за БНР Виталий Меркушев, председател на Черноморската асоциация на винопроизводители.

Това е колосален неуспех, казва Меркушев. Българските винопроизводители са престанали да вярват в потенциала на руския пазар. Отстъпили са пазарната си ниша на други страни, смята той.

Меркушев отбеляза,че участието на винопроизводители от България на Черноморския винарен форум било твърде малко. Той отбеляза, че въпреки забраната за внос на вино от Молдова на форума са присъствали 12 компании от страната, а в същото време от България не идват. Това е парадоксално, посочи той и допълни, че загубата на пазар, където и да било, е удар върху икономиката.

Затова предлагаме на българските производители отново да се обърнат към руския пазар и да работим заедно, каза Виталий Меркушев и уточни, че виното не е сред стоките, попаднали в списъка със санкции.

Виното е стратегическа стока и тези, които го предлагат могат да продължат да го правят занапред. За да си върнете загубените позиции обаче, ще трябва да се работи много, поне 2, 3 или 4 години, каза още той.Сега е моментът да се преобърне тенденцията, смята Меркушев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *