Вносът на руски газ в страните от Европейския съюз е намалял с 35%

Вносът на руски газ в страните от Европейския съюз (ЕС) е намалял с 35% за първото тримесечие на годишна база, сочат данните на Международната агенция за енергия (МАЕ), пише вестник „Комерсант”. Потреблението на природен газ в ЕС за периода януари-март се е съкратило с 5,4% на годишна база, като най-голямо е намалението през март – с 12,8%, главно поради топлата пролет. Вносът на газ за периода в ЕС като цяло, а не само от Русия, се е понижил с 13,7%.
Данните сочат, че за сметка на намалелите покупки на руски газ, ЕС ползва повече синьо гориво от други компании – норвежката StatoilHydro (с най-голямо нарастване на продажбите), германските E.On Ruhrgas и Wintershall и френската GDF Suez.
Експерти обясняват намалялото потребление на руски газ в Европа през първото тримесечие с високите му цени. По неофициални данни европейските потребители чакат падането на цените на руския газ през третото тримесечие на годината, като дотогава ползват повече местни източници на газ, запасите в газохранилищата си и втечнен газ.
Както е известно, цените на руския газ за Европа, включително и за България, се формират по формула, в която основна роля има цената на петрола, но с отстояние 6-9 месеца, т.е. ниските цени на петрола в края на миналата година ще се отразят в цената на газа през третото тримесечие на тази година. Преди дни Булгаргаз обяви, че предлага цената на газа у нас за третото тримесечие на падне с 33% спрямо настоящата.
Европейски експерти коментират, че ценовата политика на държавния монополист Газпром не е гъвкава, тъй като посоченият начин на ценообразуване е фиксиран и не може да се променя дори от ръководството на концерна. Посочва се, че за първото тримесечие на годината средната цена за Европа на руския газ е била 498 долара/1000 куб. м, докато е могло газът да бъде продаван с печалба и по 390-400 долара/1000 куб. м. В същото време за периода StatoilHydro е продавал в Европа природен газ за 360-370 долара/1000 куб. м, а Shell – за 333 долара/1000 куб. м.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *