Водещи европейски институти прогнозират слаб растеж на БВП на еврозоната от 0,2% през вторoто полугодие

Икономическият растеж в еврозоната вероятно ще остане стабилен през следващите тримесечия, показва съвместен доклад, публикуван днес от официалните статистически служби на Франция (Insee) и на Италия (Istat) и на икономическия Ifo институт на Германия.

Икономиката на еврозоната вероятно ще нарасне с 0,2% през третото и през четвъртото тримесечие на настоящата година и ще отбележи слаб напредък през първите три месеца на 2015-а година, се отбелязва в редовния обновен доклад на Insee, Istat и Ifo за макроикономическите условия в еврозоната.

Очаква се икономическото възстановяване да бъде движено главно от постепенно подобрение на вътрешните условия на търсене (на потребление). През прогнозирания период се очаква рестартиране на частните инвестиции с оглед подобрените ликвидни условия в региона и по-ниската цена на капитала, се посочва в доклада. Според трите водещи институтаповишението на производствената активност и увеличаване на търсенето за нов производствен капацитет ще бъде основен фактор в подкрепа на възстановяването. Перспективите за потреблението остават положителни, макар и потиснати, тъй като се очаква постепенно възстановяване на пазара на труда.

В общия доклад се посочва, че осреднената инфлация в еврозоната ще бъде от 0,5% през трите месеца до края на септември, преди леко да се ускори до 0,6% през четвъртото тримесечие на тази и през първото тримесечие на 2015-а година.

При предположение че цената на петрола се стабилизира на 97 долара за барел и че валутният курс евро-долар се колебае около 1,2800, общата инфлация в региона се очаква да се увеличи прекалено слабо през следващите две тримесечия, като остане значително под ценовия праг от 2%. Основните рискове за влошаване на този сценарий включват ефективното възстановяване на инвестициите и увеличаване на равнището на спестяванията на домакинствата, поради намаляване на дълговото финансиране, се отбелязва в доклада на трите водещи института.

Според Insee, Istat и Ifo по-слабото външно търсене от страна на развиващите се икономики, особено от Азия и Латинска Америка, както и повишаването на геополитическото напрежение в Близкия изток и в Източна Европа, също могат да бъдат пречка за развитието на европейския износ и инвестиции.

Междувременно немското издание „Дер Шпигел“ съобщи, че Международният валутен фонд ще понижи своите прогнози за икономическия растеж на Германия за тази и за следващата година до 1,5% от предишна оценка за повишение на БВП съответно с 1,9% (през 2014-а) и с 1,7% (през 2015-а година).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *