Водещи световни банки подкрепиха план за спасяване на фалиращи кредитори

През уикенда най-големите банки в САЩ, Европа и Япония изразиха съгласие относно нови процедури, които да предпазят глобалната финансова система от фалити на големи банки, пише Wall Street Journal.

По време на среща във Федералния резерв (Фед) във Вашингтон изпълнителните директори на 18 от най-големите американски, европейски и японски кредитни институции постигнаха принципно съгласие да изчакат най-много 48 часа преди да прекратяват сделки за търговия с деривати и да събират вземания от дадена финансова институция, изпаднала в затруднение.

На срещата, която се състоя при закрити врата, участваха топ банкери, измежду които Лойд Бланкфейн на Goldman Sachs Group,Антъни Дженкинс на Barclays, Майкъл Корбат на Citigroup, както и представители на Bank of America Corp., Bank of Tokyo Mitsubishi-UFJ Ltd. иCredit Suisse Group.

Отлагането ще даде време на регулаторите да прехвърлят активите и някои задължения на банкрутиращата банка в нова „мостова“ компания. С това ще се премахне необходимостта от развалянето на вече сключени сделки за търговия с деривати или да се предприемат продажби на активи по време на сътресения.

Промените, за които настояват световните регулаторни органи и които трябва да влязат в сила през януари, са насочени към разрешаването на проблема с т.нар. банки, които са твърде големи, за да фалират.

Банковите регулаторни органи приветстват постигнатото споразумение. В съвместно изявление Фед и Федералната комисия за депозитно застраховане споделят, че са „окуражени от това усилие“. От Съвета за финансова стабилност отбелязват, че „щом влезе в сила, актът ще спомогне за намаляването на риска състоянието на дадена банка със значителни по размер трансгранични операции да предизвика каскада от опустошителни събития“.

Дериватите, за които става дума, са т.нар. суапове. Те формират пазар на стойност 710 трлн. долара, който се срина през септември 2008 г., когато инвестиционната банка Lehman Brothers Holdings Inc. фалира. Сделките се използват от компаниите, за да хеджират или спекулират с всичко – от движенията на лихвените проценти до цената на петрола.

След кризата американските регулатори разработиха план, залегнал в измененията на финансовия закон Дод-Франк от 2010 г., с цел избягване на нова криза заради фалираща банка, защитавайки нейната компания майка от фалит и запазвайки операциите й по света. Целта е да се избегне паниката от септември 2008 г.

Регулаторите и в други страни разработват подобни подходи за справяне с фалиращи финансови компании. Според регулатори и специалисти по банкови фалити важен елемент, за да заработи планът, е да се даде възможност на компаниите да не прекратяват суаповите сделки веднага щом дадена компания изпадне в беда. След фалита на Lehman Brothers се случи именно това.

През последните няколко седмици гуверньорът на Английската централна банка и председател на Съвета за финансова стабилност Марк Карни ускори действията по приемане на промените. Целта е да бъдат готови за обсъждане през ноември, когато в Австралия ще се състои срещата на държавите от Г-20.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *