Водят се преговори с доста борси за продажбата на БФБ

Водят се преговори с доста борси за продажбата на Българската фондова борса (БФБ), съобщи вицепремиерът Даниела Бобева. Тя обеща, че процесът ще бъде максимално прозрачен.

Програмата за приватизацията на борсата е вече изготвена от Агенцията по приватизация, като критериите остават същите, като заложените от предишното правителство. „В това отношение ще има приемственост“, коментира още вицепремиерът.

Независимо от плановете за раздържавяване на борсата, кабинетът няма да спре с усилията си за оживяване на борсата. Готвят се няколко интересни пакети, които ще бъдат предложени на борсата, съобщи още Бобева. Това е в рамките на инициативата за приватизация чрез публични търгове на борсата.

„България има нужда от силен капиталов пазар. За съжаление той беше насърчаван и създаден от държавата – чрез приватизацията се оживяваше капиталовият пазар“, заяви Бобева.

Тя изрази надеждата си, че в усилията си държавата ще бъде подпомогната от бизнеса, като интересите са първо за повишаване на прозрачността, а и за привличане на финансов ресурс не само от банки, но и от капиталовия пазар.

Капиталовият пазар е алтернатива на банковото финансиране, допълни още тя.

При предишната процедура имаше изявен интерес, така че надеждите на правителството на Пламен Орешарски са и сега да има желаещи да купят борсата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *