Военното разузнаване предало на комисията по досиетата около 11 000 архивни единици само за два месеца

Близо 11 хиляди архивни единици е предало военното разузнаване на комисията по досиетата само от май до юни тази година. Преди това за първите шест месеца на тази година едва 861 архивни единици са били постъпили от служба „Военна информация“.

Това се разбра от отчета на ръководителят на комисията, отговаряща за архивите на бившите комунистичуски служби и разкриването на бившите сътрудници Евтим Костадинов. Той днес представи пред депутатите от вътрешната комисия и тази за контрол над спецслужбите какво е свършило звеното му за миналата година.

Темата за архива на „Военна информация“ и разкриването на агентите на военното разузнаване, сътрудничели преди на Държавна сигурност, все още е спорна. За пореден път тя беше повдигната при разглеждането на новия закон за службата. А от левицата, патриоти и независими депутати настояват при всеки удобен повод някои от агентите все пак да останат скрити в името на националната сигурност.

На няколко пъти опозицията дори заяви, че управляващите умишлено са назначили за шеф на военното разузнаване бившия десен депутат Йордан Бакалов с единствената цел той да предаде архива и така да бъдат разкрити бившите агенти.

Въпреки и досегашното си задължение пък, „Военна информация“ до скоро така и не предаваше архива си. Комисията по досиетата се оплакваше, че военното разузнаване не й е предало около 33 000 архивни единици.

През май обаче военният министър Николай Ненчев подписа заповед за предоставянето на архива на военното разузнаване на комисията. Днес пред депутатите Евтим Костадинов заяви, че за първите два месеца на тази година са предадени 861 архивни единици, а от май месец досега са предадени в комисията общо 10 831 архивни единици.

За 49 от тях военното разузнаване е предоставило мотивирано предложение да не се разкриват, тъй като отговарят на законовото изискване да не се разкриват и публично оповестяват документи, чието разкриване или публично оповестяване би увредило интересите на България в международните отношения или би създало сериозна опасност за живота на дадено лице.

Оставали за получаване още 22 169 архивни единици и Костадинов изрази надежда до края на другата година и да получи и тях.

И днес темата беше основна при обсъждането на доклада за работата на комисията по досиетата. Председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов обяви, че темата вече се превърнала в легенда и тя трябва да се приключи колкото може по-бързо.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт пък беше на обратното мнение и призова да се внимава с архива на военното разузнаване.

Отчетът за работата на комисията по досиетата беше приет без гласовете на двамата депутати от БСП, които се въздържаха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *