Войната срещу кеша в Италия се води на няколко фронта

Банковата асоциация в Италия обяви „война срещу кеша“, като се стреми да насърчи електронните разплащания – пише Bloomberg. На Ботуша използването на кредитни карти е двойно по-ниско по сравнение със средното за Европа. Разходите за обслужване на плащания в налични средства възлизат на 10 млрд. евро годишно, заради нуждите по сигурност и работни заплати на касиерите. Целта на асоциацията е плащанията с банкови карти да навлязат по-широко както в частния, така и в публичния сектор.

Като пример за подражание се дава Франция, която е въвела безналични начини за покриване на публичните задължения на граждани и фирми още преди две десетилетия. Но в Италия парите в наличност са нещо като национална философия: италианците /за разлика от правителството/ са с най-ниско ниво на дългове в еврозоната според данни на Евростат от 2009 г. Те при това са едни от най-спестовните европейци.
В Южна Италия масовата практика е заплатите да се плащат на ръка, за да се избягнат данъците. Годишните загуби на държавата от необлагане на различни транзакции се изчисляват на 100 млрд. евро годишно, или 22% от БВП. За да се излезе от създалата се ситуация, финансовото министерство в сътрудничество с банковата асоциация ще разположи ПОС терминали в обществените институции, работещи с пари – както и обмисля забрана за изплащането на работни заплати в кеш.
Потребителите и търговците обаче са скептични – банките искат транзакциите да минават през тях и така да си увеличат печалбите, коментира Bloomberg обществените нагласи. Ако искат да заменят хартиените с електронни пари – нека, това е добре от гледна точка на сигурността – но това не трябва да бъде свързано с каквито и да е такси – заявява ръководител на италианска потребителска организация.
Търговците на дребно в момента трябва да плащат на банките 3 – 4% такса за всяка транзакция с кредитна карта. Това намалява конкурентоспособността им, но в крайна сметка сумата за банковата услуга се плаща от клиента. Затова не е чудно, че един италианец прави средно годишно само 26 разплащания с кредитна карта, при 125 за жителя на Великобритания.
Напоследък сред операторите на кредитни карти има белези за напредък. От Visa Europe, най-големият картов оператор в ЕС, заявиха, че ще намалят таксата до 0.2% при покупка с дебитна карта. Решението им всъщност дойде като цената да се преустанови антитръстово разследване на Европейската комисия срещу тях. Пак след подобно разследване, MasterCard през миналата година постави граници от 0.3% за обслужване с кредитна и 0.2% с дебитна карта.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *