Време е да се стреснем – минусът във финансовата сметка гони милиард евро

Година по-рано дефицитът в платежния баланс беше 789.4 млн. евро. Финансовата сметка се влошава с 356.5 млн. евро само през март, а от началото на годината до 31.03.2011 г. е на минус от 925.4 млн. евро.
Тревожен факт е, че от началото на годината до края на март в страната на практика не са навлизали, а са изтичали чуждестранни преки инвестиции: нетно минус 5.1 млн. евро. Само през март преките инвестиции в България са минус 363 млн. евро.
След свиване с 206 млн. евро през март, от началото на годината до края на март депозитите на нерезиденти в българските банки са намалели с 487 млн. евро.
С 399 млн. евро са намалели активите в графата „други инвестиции“ на финансовата сметка, което следва да се изтълкува като изнесени от страната активи на български граждани. Общо 725 млн. евро са напуснали страната през първото тримесечие под формата на „други инвестиции“.
Минусът във финансовата сметка отчасти се компенсира с излишък по текущата сметка, 252.7 млн. евро от началото на годината. Но е добре да се знае, че това не се дължи толкова на добри резултати при експорта, а по-скоро на 359.2 млн. евро трансфери /помощи/ към България за първото тримесечие.
Казаното по-горе означава, че само за първите три месеца на годината резервните активи на БНБ са намалели с 664.7 млн. евро .

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *