Време за ”спартанска дисциплина”

„Тревогата за високия дълг на Гърция застрашава да обхване и други страни – факт, който оказва натиск върху еврото“, пише в. „Уолстрийт джърнъл“. Според американския вестник скокът на бюджетния дефицит на страни като Гърция, Ирландия, Португалия и Испания принуждава финансово мощните държави да проучат възможностите за спасяването на Гърция, тъй като тази страна се сочи от пазарите като пример за това какво може да се случи в други страни от еврозоната.

„Европа няма ясен механизъм за преодоляване на подобни кризи“, посочва още изданието.
Британският „Файненшъл таймс“ отбелязва по повод на вчерашната обща стачка в Гърция , че премиерът Папандреу е заставен да води битка за прокарване на реформите, тъй като синдикатите предприемат стачки, а тези протести подкопават усилията му да успокои пазарите и да премахне опасенията за фалит на страната.
С коментар по темата излиза и в. „Lex“ в материал, озаглавен „Дефицит по гръцки“.
Изданието смята, че е време Папандреу да сключи „нов обществен договор“ и да наложи „спартанска дисциплина“ в държавата. „Гърция може да не е следващият Леман, но тя не бива да се уповава на „филантропията“ на Брюксел“, пише още вестникът, като не изключва възможността Международният валутен фонд (МВФ) да вземе участие в преодставянето на помощ на Гърция, ако такава се наложи, но при строги условия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *