Връчват наградите за иновативно предприятие на годината

Днес ще се проведе третият Национален иновационен форум

Днес за трета поредна година на Националния иновационен форум ще бъдат връчени наградите за иновативно предприятие на годината.

Форумът се провежда със съдействието на Европейската комисия, Генерална дирекция „Предприятия“.

Тази година конкурсът за иновативно предприятие на годината привлече различни фирми, както по размер (микро-, малки, средни и големи предприятия), така и като сфера на дейност.

Сред участниците са фирми от секторите електротехника, химия, информационни технологии, материали, рудодобив, машиностроене, хранителна и питейна индустрия и други. Особено положителен е фактът, че някои от кандидатите участват с повече от една иновационна разработка, като повече от тях са новост и за българския и за световния пазар.

Иновативността на кандидатите беше оценена от експертна комисия по набор от критерии на базата на анкетна карта, попълнена от предприятията, участници в конкурса.

Подреждането на фирмите според получените общи оценки беше подложено на логически анализ от експертна група.

Десетте фирми, събрали най-високи резултати бяха, посетени от експерти от фондация „Приложни изследвания и комуникации“. Жури, съставено от представители на Министерство на икономиката и енергетиката Министерство на образованието, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес, Българска академия на науките и Мисията на световната банка, определи финалистите на заседание проведено, на 14 декември тази година.

Третият национален иновационен форум предлага платформа за дискусия как да се използват възможностите на членството на България в ЕС за създаването на отворена и гъвкава национална иновационна система.

Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ ще представи годишния си анализ на националната иновационна система Иновации.бг 2007 – Българската иновационна система в рамките на ЕС.

Докладът прави препоръки за подобряване на обществената политика по отношение на иновациите като се базира на най-новите теоретични и емпирични модели в света и отчита специфичната икономическа, политическа, културна и институционална рамка, в която се развива иновационната система на България.

Програмата на инвационния форум ще откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *