Връщане на негативизма или волатилните шеги на Дау Джонс

Изтеклата седмица беше позитивна за финансовите пазари. Вследствие на някои изненадващо добри тримесечни отчети, положително оценени мерки за банковия сектор, Дау Джонс отбеляза ръст от почти 750 пункта или приблизително 12%. Това накара инвеститорите да „мечтаят“ за по-бърз край на кризата и начало на продължителен възходящ тренд. Както твърди една всеобща пазарна истина, „който владее психологията на тълпата, владее всичко”. Видяхме в пълна сила, че това е така. Изтъргуваните обеми бяха сериозни. Настройките – крайни в посока нагоре. Негативната нотка бе поставена в петък с по-лоши от очакваните икономически данни. Началото на новата седмица бе съпътствано с интересни новини от Белия дом. Първо, лично президентът Обама „помоли най-учтиво“ изпълнителният директор на Дженеръл Моторс да напусне своя пост. Второ, вариантът за ликвидация на Дженеръл Моторс и Крайслер беше подложен на разгорещени коментари, като не беше отхвърлен окончателно. Това изнерви играчите и те подложиха на масирани разпродажби акциите на компаниите. Индексите загубиха между 3-4% от курсовете си. Неяснотата относно автомобилната индустрия и банковия сектор ще продължи, което означава висока волатилност и прекрасни възможности за печалби.
Но това, което е интересно е поведението и начинът на управление на президента Обама и неговата администрация. Стилът на управление започва да е в унисон с пазарните реалности. Дълбоката криза довежда до радикални мерки. Мисля, че Барак Обама започва да осъзнава истински в какво време реши да стане президент. Тежестта и отговорността са огромни. Очакванията неистови. Доверието, с което бе посрещнат от финансовите и обществени среди, все още е валидно. Но разочарованието от липсата на промяна в икономиката може да доведе до спад в доверието и до по-дълбоки понижения в основните индекси.
Волатилността ще продължи да бъде важна черта на пазарите и ще влияе върхи настроенията на играчите. Интересните моменти тепърва предстоят!

Едуард КЮРКЧИЯН, трейдър в „Популярна каса 95” АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *