Връщат ДДС по-бързо, облагат адвокатските услуги

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за ДДС. Депутатите решиха срокът от 45 дни за възстановяване на ДДС да бъде намален на 30 дни, предаде БТА.
Промяната е по предложения наМартин Димитровот Синята коалиция и на Менда Стоянова от ГЕРБ. Намалени бяха и сроковете за внасяне на справките-декларации от задължените фирми. Прието беше държавата да дължи лихва за невъзстановен без основание данък.
В сегашния си вид законът предвижда 45 дни за проверка и 3 месеца за ревизия, ако такава се назначи. След промените проверката ще продължава 30 дни, а ревизията – най много 2 месеца. Това означава, че най-голямото задържане на ДДС от данъчната администрация ще бъде 3 месеца, пише „Дневник“.
Парламентът прие с ДДС да се облага процесуалното представителство, с което се осъществява правото на защита на физически лица в досъдебни, съдебни, административни и арбитражни производства.
Депутатите гласуваха фискалните устройства на осъществяващите търговска дейност задължително да имат техническа възможност за установяване на дистанционна връзка с Националната агенция за приходите. Отхвърлено беше предложението на Мартин Димитров тази връзка да бъде задължителна само зафирми с годишен оборот над половин милион лева.
Решено беше лице, което не издаде фискална касова бележка /фискален бон/, да бъде наказвано с глоба от 100 до 500 лева за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция за юридическите лица и едноличните търговци – от 500 лева до 2000 лева.
В закона беше записано, че лице, което наруши реда и начина за одобряване на типа, регистриране или въвеждане/извеждане от експлоатация, или отчитане, или сервизно обслужване на фискалните устройства, или не изпълнява изискванията за дистанционна връзка с НАП, да се наказва с глоба от 300 лева до 1000 лева за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция за юридическите лица и едноличните търговци от 3000 лева до 10 000 лева.
ДДС ще се връща ускорено, приеха още депутатите. Освен това ще се съкратят и процедурите по проверка и ревизия, които в момента може да забавят възстановяването на ДДС с четири месеца и половина.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *