Връщат ДДС при бизнес пътувания в чужбина

Българските фирми могат да си възстановяват платен ДДС при бизнес пътувания в ЕС или страни, които имат спогодби с общността. Това каза Пeтър Торнев, оперативен мениджър на Tax Back International, на семинар в БТПП. Така регистрираните по ДДС родни фирми могат да си намаляват разходите при пътувания с размера на данъка – от 5% в Япония, до 25% в Дания. Компании могат да си възстановяват ДДС за хотели, ресторанти, конферентни зали, гориво, изложения, рекламни материали и служебни развлечения. Данъка не връщат САЩ, Русия и Китай. Тегленето на ДДС може да се улесни с помощта на данъчен агент, който подава документите от името на фирмата, срещу определена комисиона.

По принцип ДДС се връща всяко тримесечие. Но ако една фирма има да си взема под 200 евро, трябва да изчака сумата да се увеличи от бизнес пътуванията през следващото тримесечие или да подаде декларация за възстановяване в края на годината.

Този минимален праг за връщане на ДДС е различен във всяка страна. За Финландия, Германия и Белгия минималната стойност е 200 евро, за Швеция – 217 евро, Австрия – 360 евро, Великобритания – 190 евро. ДДС най-често се връща 3-4 месеца след подаване на документите, но сроковете са различни за отделните страни.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *