Връщат за ден парите от ДДС сметките

Фирмите трябва да пуснат писмо до банките къде да преведат парите

От три дни страната ни е член на Евросъюза.

Това носи промени в ежедневието на всеки гражданин и всяка фирма. От началото на годината се променят документите, които ще ползваме – данъчни декларации за доходите, формуляри за износ и внос на стоки, транспортиране. Членството ще се отрази дори на това какво ще хапваме в ресторанта и как ще почиваме на море и планина.

В. „Стандарт“ ще публикува това, което е важно да знаят фирмите и хората.Парите на фирмите, които новата година завари в ДДС сметки, се връщат в рамките на един работен ден. Това съобщиха шефове и счетоводители от търговските банки в страната. Забавяне може да има само заради чисто технологичното време, необходимо за извършване на нареждането и ще зависи от броя на тези операции, твърдят банкови спецове. Те смятат, че съществен проблем няма да има, тъй като болшинството от фирмените счетоводители са постъпили предвидливо и навреме са закрили сметките, в които постъпва обратно кредитът по ДДС. Тези, които по една или друга причина не са успели да го направят, са получили тази възможност още в първите часове на 3 януари, обясняват от кредитните институции. Банките са поели ангажимент да закрият служебно ДДС сметките на клиенти, които не са направили това сами. Едновременно с тази процедура трезорите ще им открият разплащателни сметки, в които ще прехвърлят парите от закритите. Това обаче ще бъде направено само при условие, че фирмите не извършат сами операцията до 31 януари 2007 г.

Около това тълкувание се обедини и Асоциацията на търговските банки при обсъждането на промените в Закона за ДДС, заяви за „Стандарт“ Виолина Маринова, заместник-председател на Асоциацията на търговските банки (АТБ). Според нея само в този случай ще има забавяне от един месец, но това няма да е по вина на кредитните институции. Трезорите максимално бързо и с цената на допълнителна работа се освобождават от този ресурс, поясниха от бекофиса на голяма банка.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *