Връщат старите цени на автобусните билети във Велико Търново

Автобусните превозвачи трябва да върнат старите цени на билетите в градския транспорт, реши след оспорвани дебати вчера Общинският съвет Велико Търново. Съветниците не утвърдиха картелната цена от 80 ст. за градски билет и задължиха превозвачите в тридневен срок да представят икономическа обосновка на по-високите цени, пише вестник „Янтра Днес“.
До преди няколко дни Велико Търново беше единственият български град, където градският транспорт возеше на четири различни цени от 50, 60, 70 и 80 ст. Вървят подписки в кварталите срещу поскъпналите автобусни превози, заявиха общинските съветници. По време на дебатите в залата на Общинския съвет присъстваха всички превозвачи.
Общинският съвет за първи път се възползва от правото си да определя цените на автобусните превози. До сега нито едно увеличение на цената не беше влизало за одобрение в залата. Поскъпването на билетите се съгласуваше с кмета на Общината.
Оказа се, че само “Пътнически превози“ са представили икономическа обосновка в Общината за исканата по-висока цена. Но тя е била върната.
Извънредна сесия на Съвета за цената на автобусния билет е насрочена за 26 юни. Ако до тогава всеки един от превозвачите не представи икономическа обосновка за исканата по-висока цена и ако не спази решението на съветниците да върне старите цени, Общината едностранно може да прекрати договорите с превозвачите.
„От 21 юни сутринта връщаме старите цени“, заявиха инж. Илия Гайдаров, шеф на “Пътнически превози” и Пламен Атанасов, чиито автобуси обслужват линиите 20 и 50. Според кмета и общинските съветници това е достатъчно условие за прекратяване на договорите.
Общинският съвет не прие въвеждането на допълнителни пет маршрутни линии в града, срещу които в нарочна декларация преди няколко дена се обявиха превозвачите.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *