Всеки десети бърз кредит невърнат

Поне 1 от 10 бързи заема, взети в България, не се връщат. Това сочи проучване на пазара на една от фирмите за бързи кредити, който оперира от около година в страната.

„Невърнатите кредити биха ни донесли загуби от несъбрани приходи от 30 на сто, но когато пазарът в България се развие, те ще паднат наполовина”, смята Влад Шандру от „Провидент”. По думите му цената на бързите кредити у нас е почти същата, както и в останалите 6 бивши соцстрани от Централна и Източна Европа, където фирмата работи.

„Причината донякъде е и това, че в България има конкуренция от други стотина подобни дружества”, поясни той.

Според Тихомир Тошев от „Кредит център” в най-лошите случаи

делът на невърнатите кредити стига и до 30%.

„Той зависи от това доколко отпускащите заеми са достатъчно строги при определянето на кредитния риск, дали клиентите им са достатъчно надеждни платци”, смята консултантът.

По думите му най-често бързи заеми теглят хора, нямащи достъп до банково кредитиране, както търсещите спешно пари. „Понеже искат да вземат малки суми до 300 лв., за кратък срок от време, те предпочитат да си спестят дългите процедури по одобрение в банките, която отнемат до седмица”, добавя Тошев. Той смята, че за суми над 300 лв. клиентите вече предпочитат да се обърнат към банка, защото там заемът ще им излезе по-евтин, отколкото от фирма за бърз кредит.

„Най-често българинът тегли бърз кредит за спешно възникнал разход, като по-голяма сметка за ток, защото хората се страхуват да не го спрат, както и за медицински нужди – лекарства, прегледи и лечение. По-младите хора нерядко вземат пари, за да отидат на гости в провинцията за някакъв празник на свой приятел и им трябват пари за пътуване и да купят подарък”, казва още Тошев.

Консултантът съветва, ако прибягваме до бърз кредит

много добре да проучим условията по него

– колко ще ни струва, какви ще са санкциите при забавяне на плащанията, а също така да се вземат малки суми с възможно най-кратък срок на изплащане.

Според него около 70 на сто от българите не знаят, че лихвата не е цената на кредита, а само един от показателите му. „Идвайки при нас за съвет, само трима от десет души ни питат какво ще е ГПР-то по заема, въпреки че то е важен индекс за сравняване на различните оферти”, констатира той.Данните на „Провидент” сочат, че над 80 на сто от клиентите им предпочитат да получат сумата от бързия кредит у дома, като по същия начин да си плащат и вноските по него. Повечето от теглилите спешен заем са на възраст от 25 до 45 години.

В ЕВРОПА: Двете трети от хората избягват пазара на вересия

Близо две трети от гражданите на 6 държави в Европа се опитват да не пазаруват на кредит. Това сочи проучване на MasterCard, проведено от Ipsos MORI в Белгия, Унгария, Холандия, Полша, Испания и Турция.

Проучването показва още, че жените в семейството са по-ангажирани с парични въпроси. 83% от тях казват, че обикновено те следят финансите на домакинството в сравнение със 78% от мъжете. Дамите са и по-склонни да проверяват редовно баланса по сметката си (79% срещу 74% от мъжете).

77% от хората редовно проверяват баланса по своите сметки и 79% знаят с точност какъв е кредитният им лимит. 66% от европейците четат цялата или по-голямата част от имейлите, получени от тяхната банка или картов доставчик. Само 54% от гражданите на въпросните 6 държави казват, че имат доверие на банките си и едва 31% твърдят, че тяхната банка им предоставя достатъчно информация. 76% от анкетираните се възползват от технологиите и управляват финансите си в интернет.

70% от родителите на деца над 13 години смятат, че предплатените карти са добър начин да ги научат как да управляват парите. 67% казват, че предплатените карти предлагат повече сигурност, когато пътуват в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *