Всеки може да си купи от облигациите на БЕХ

На 5 юли Комисията за финансов надзор взе решение да впише емисията облигации на Български енергиен холдинг. Дружеството пусна 400 млн. евро нов дълг с фиксирана годишна лихва от 3,5, който бе пласиран на Ирландската фондова борса.Всеки може да си купи от облигациите на БЕХ.

Резултат с изображение за бфб

Това означава, че на вторичен пазар всеки може да инвестира в облигациите ни през Българската фондова борса, обясни изпълнителният директор на холдинга Петьо Иванов. Той подчерта, че това са облигации, а не акции, както било написано в някои медии. Акции от БЕХ не се продават.

Всеки, който търси доходност, може да види пазарните нива и да инвестира в облигации на холдинга, ако счете, че търсената от него възвръщаемост е нормална, информира в.24часа.

Иванов обясни още, че книжата се търгуват в момента на 100,8% от номинала – тоест, ако един инвеститор е купил облигацията за 100 лв., то може да я продаде в момента за 100,80 лв.

Шефът на холдинга поясни, че депозитните продукти предлагат доходност, близка до нулата. Облигациите на холдинга гарантират годишен лихвен купон от 3,5%. Ако книжата са купени на 28 юни 2018 г., то на 28 юни 2019 г. на всеки 100 лв. инвеститорът ще получи 3,50 лв. доход.

И преди български инвеститори са можели да влагат в облигации на БЕХ, но е трябвало да ги купуват на Ирландската фондова борса. Сега това ще може да става и на българската.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *