Всеки трети българин не предприема нищо при проблем с плащането на кредит

Това показва проучване на Асоциация „Активни потребители“, оповестено на конференция за потребителските права при ползването на финансови услуги. Форумът е организиран от Комисията за финансов надзор.
Не е изненадващо, че финансовата култура на българите е ниска, но са притеснителни последиците от това, коментира изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.
0.3% от българите, купуват си акции на дадено предприятие, вместо това те предпочитат по-познатите банкови продукти – банковия депозит. В САЩ този процент е около 50. Но има и по-тревожни последствия. Човек би ползвал продукт, който не е най-добрият, защото няма необходимите умения да сравни офертите.
Според заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев образованието по общи финансови термини трябва да започне от ученическа възраст.
Под формата на игри, презентации на достъпен за тях език.
Ако не се чувствате сигурни във финансовата си подготовка, най-добре е да се доверите на независими консултанти, съветва Богомил Николов.
Един човек, който тръгва да тегли например 100 000 евро кредит, може да направи грешка при избора си, която да му струва няколко хиляди. В същото време обаче може да получи обективна и независима, безпристрастна консултация от потребителска организация срещу например 50-60 лева. Може да намерите много безплатни консултанти, които да ви кажат от къде да изтеглите кредит, но трябва сериозно да се замислите – след като е безплатно, дали ще бъде обективно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *