„Всеки трябва да поеме своята тежест – дори и управляващите“

Стягане на коланите има, но ако има такива допълнителни антикризисни мерки, това е „рязане на живо месо“, заяви в предаването „Денят започва“ на БНТ Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ. Ние сме длъжни превантивно да коментираме такива мерки. Единствената мярка за повишаване на приходите е „Мерки за повишаването на приходите“, така синдикалистът коментира 28-те антикризисни мерки. Дефицитът за първите два месеца е огромен, но с тези мерки се постига ефект от около 200 млн. лева. Тези пари не могат „да закърпят бюджета“. Много пъти сме предлагали да се върне прогресивното облагане, но не трябва да се реже, а трябва да се мисли за ръст на икономиката и намаляване на дефицита.
Нормално е да има недоволство при антикризисните мерки, секазаи в същотопредаване по БНТ. Напълно сме съгласни, че реформи трябва да има, но трябва да има дискусия и тя трябва да продължи.Зададе се ивъпрос защо да няма възможност един пенсионер да работи допълнително още три години, за да може да получи и по-голяма пенсия. По време на криза не трябва да се намаляват заплатите, както се предвижда с въвеждането на самоосигуряването при държавните служители. Заложените разходи са много високи и се харчи много повече, от информацията се вижда, че през януари се е харчило двойно повече. Всеки трябва да поеме своята тежест – дори и управляващите.
Очаквах поне три пакета от антикризисни мерки, както и програма за продължаването на реформите – в здравеопазването, образованието и др. Има един касов дефицит, трябва да се обмисли, трябва да се направи така, че този дефицит да не прерасне в държавен дефицит, заяви Йордан Христосков, зам.-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси. Той каза, че дефицитът в бюджета е формиран от предложението за намаляването на данъците. Това намаляване на разходите трябваше да стане през септември, октомври, когато се формираше бюджетът, заяви Христосков. Аз предлагам, ако толкова много се държи на плоския данък, нека да остане, но през 2011-2012 година да бъде въведен прогресивен данък и ще се засегнат бюджетите на високодоходните структури и това ще осигури големи приходи в бюджета, предложи Христосков. С премахването на облагаемия минимум се отнема „залъкът на човека“, защото едно е да отнемеш залъка, друго е тортата, категоричен бе Йордан Христосков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *