Все повече българи работят в търговията на дребно

Броят на фирмите в сектор „Търговия на дребно“ в периода 2008-2012 г. намалява с 20 на сто. Това се дължи на увеличения брой фалити – в условия на икономическата криза оцеляват само тези предприятия, които имат повече финансови и материални резерви. Такива са големите хипермаркети и търговски вериги. За разлика от тях, наполовина са намалели фирмите, които се занимават с търговия на открити щандове и пазари. Това се казва в анализ за развитието на сектор „Търговия на дребно“, изготвен от Българската стопанска камара (БСК).

Според изследването на БСК, действащите фирми в бранша рязко свиват разходите си, докато новооткритите бързат да заемат свободните пазарни ниши. Чуждестранните инвеститори в сферата на търговията безпрепятствено се настаняват на българския пазар.

С 5% са се увеличили компаниите, които се занимават с търговия с хранителни стоки и с 23% тези, занимаващи се с търговия по интернет, поща или телефон.Най-много фирми се занимават с търговия на облекло, обувки, козметика, бижутерия и лекарства (35% за 2012 г.), следвани от търговия на дребно в неспециализирани магазини (през 2012 г. този сектор заема дял от 33%). Търговията с хранителни стоки е на трето място по относителен дял – 11%.

Според анализа, все повече българи работят в търговията на дребно, а основни причини за това са навлизането на чужди компании в бранша и отслабващото влияние на кризата. През 2012 г. заетите в сектора са 305000 души спрямо 212 000 през 2002 г.Трябва да се отбележи, обаче, че в периода на икономическа криза (2008-2012 г.) заетите в сектор „Търговия на дребно“ са намалели с 15%, което увеличава средния осигурителен доход за сектора с 49%. 70% от заетите в сектора са в Южна България.

Всеки десети в страната работи в сферата на търговията на дребно. 18% от наетите са младежи на възраст между 15 и 24 години, а 14% са в пенсионна възраст.

Увеличаването на броя на предприятията, които се занимават с търговия чрез поръчки по телефона, пощата и интернет, води до увеличаване на броя на работещите в този сегмент с над 17%. Статистиката показва, че заетите с този тип услуги лица получават и най-високото заплащане в сектора. Най-големият спад в броя на работещите в бранша (-52%) се отчита в търговията с компютри и битова електроника.

За повечето длъжности в сектора работодателите предпочитат да назначават младежи до 35-годишна възраст. Причините за това садобрата визия, бързината на обслужване и възможностите за работа на смени, както и готовността за работа на по-ниско възнаграждение.Разходите за персонал в предприятията от търговията на дребно се увеличават всяка година и достигат до 40%. Това се дължи на реалното увеличение на доходите на наетите в този сектор в резултат от финансовото стабилизиране на предприятията и на ежегодното повишаване на минималните осигурителни доходи за бранша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *