Все повече стари коли кръстосват из Италия

Изненадващо много се увеличи броят на старите коли по италианските пътища, съобщи вестник „Република“.
Това се дължи на факта, че през месец май е спаднал с 23 %,в сравнение със същия период на 2007,броят на колите, които биват давани за скрап. Това представлява и намаление с 16 % от началото на годината досега.
Може да се говори за криза на автомобилния пазар, коментира изданието. На практика даването за скрап на старите коли е обвързано с финансови стимули в Италия. Вмомента съществува криза и на пазара на коли втора ръка – пазарът им през май отбелязва спад с 3,7%.
„Република“ говори за явно задръстване на системата за финансово стимулиране на автомобилния пазар, което води и до резултата, че автомобилният парк в Италиясега е сред най-старите в ЕС.
В момента на Апенините има 16 милиона автомобила с над 10-годишен живот. През май 2008 излязоха от циркулация 168 хиляди коли, докато през май 2007 техният брой беше 217 хиляди.
Всичко това означава, че ще се влошиоще повече и ситуацията с трафика в Италия, тъй като същевременно вървят добре продажбите на нови коли.
Италия е страната в Европа с най-висока концентрация на автомобили – 58 коли се падат на всеки 100 жители.
Концентрацията на коли се увеличава от година на година. През 2007, въпреки серията от мерки, насочени към излизане отупотреба на старите коли, общият брой циркулиращи автомобили на Ботуша нарасна с 200 000.
В момента в Италия има общо 35 милиона коли, докато преди 10 години техният брой беше 30 милиона, а през 1986 – 24 милиона.
prontosofia.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *