Все повече чужди инвеститори проявяват интерес към енергийни проекти в България

С нарастването на популярността на алтернативната енергия в Европа, предвид задълженията на страните от блока за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в общото производство и с подобряване на условията за инвестиции в тази област, България се откроява като една от страните, които са най-привлекателни за реализирането на алтернативни енергийни проекти.
Според някои анализатори, въпреки отделни трудности, България и Румъния представляват най-привлекателните пазари за инвестиции в иновативни енергийни проекти, тъй като те имат благоприятни географски и климатични условия, подходяща държавна политика и неразработен пазар.
Това е една от причините все повече компании да наблюдават пазара и да изразяват интерес към проекти у нас.
Петата по големина енергийна компания в Италия Edison SpA наскоро съобщи, че проявява интерес към инвестиции в областта на алтернативната енергия в България. Компанията има подходяща позиция за инвестиции в региона, тъй като тя е един от основните играчи на пазара в южната ни съседка Гърция, където развива дейност в смесено дружество с Hellenic Petroleum.
Наред с България италианската компания се интересува и от потенциални възможности за проекти в Сърбия, Румъния и Турция. Компанията приоритетно планира придобивания в енергийния сектор в Гърция.
Наред с това бе съобщено, че гръцката компанията Енергони, чието българско дъщерно дружество миналата седмица бе регистрирано за търговия на БФБ-София, смята да инвестира 160 млн. евро във ветроенергиен парк в България. Проектът ще бъде с мощност от 100 мегавата.
От компанията казват, че 137 млн. лв от необходимите инвестиции ще бъдат предоставени чрез собствени средства, а останалото – от инвеститори. Проектът се очаква да бъде стартиран през ноември, като строителните работи ще продължат около година.
Наред с това Енергони смята да инвестира 10 млн. лв. в изграждането на фабрика за бутилиране на минерална вода.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *