Все по-малко се строят големи жилища

През последните две-три години се наблюдава ограничаване в строителството на големи жилища (над 130 кв.м). Причината все повече предприемачи да избягват инвестицията в подобни имоти е ограниченото търсене. Доказателство за това са кварталите Малинова долина и Манастирски ливади. Там в момента усилено се строят нови луксозни жилища, но предлаганите 4-стайни имота са едва около 20, обясниха за Investor.bg от сайта за недвижими имоти www.imot.bg. Средната цена на квадратен метър в Малинова долина е 708 евро, а в Манастирски ливади – 581 евро. Многостайни апартаменти и мезонети почти не могат да се купят.

Овча купел също е район, който през последните три години се разрасна. Големи жилища обаче не могат да се купят, отбелязват анализатори. Единствено в старата част на квартала се продават четиристайни и многостайни жилища срещу 480 евро/кв.м. Малкото на брой мезонети са около 600 евро/кв.м.

През последната половин година силното предлагане на 4-стайни жилища в квартали като Банишора, Бели брези, Борово доведе до спад в цените. С 40 евро по-евтино се търгува квадратният метър в Банишора – от 680 евро в края на август, цената му е паднала до 640 евро в началото на февруари.

В центъра на София търсенето на големи жилища е най-голямо, но и при трите вида имоти предлагането е в пъти по-голямо. Най-скъпи са 4-стайните жилища. Средната офертна цена, която образуват близо 300 обяви е 960 евро. Само с 15 евро/кв.м по-евтино могат да се купят многостайни жилища – 945 евро. Мезонетите са на цена от 700 евро/кв.м.

Интерес към големи жилищни имоти има от страна на част от по-заможните българи, както и на чужди граждани – посолства и бизнесмени, обясняват специалисти. Районите, в които се търсят 4-стайни, многостайни жилища и мезонети, са центъра на столицата (поради близостта до административните сгради), кварталите Иван Вазов, Изток, Оборище, Лозенец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *