Всички автопроизводители лъжат за емисиите, но хванаха само Volkswagen

Не е само Volkswagen. От години вредните газове от автомобилите на почти всички производители показват по-високи стойности на пътя, отколкото по време на тест в лабораториятаq, пише Quartz.

Всъщност разликата между реалните емисии и официалните резултати всяка година става все по-голяма. Това показва нов доклад на Международната организация за чист транспорт. Данните от него показват, че при някои производители разликата достига 40%. За сравнение през 2001 година тя е била едва 10%.

Има и още нещо – изследването показва, че не при Volkswagen е най-голямата разлика между реално и отчетено замърсяване. Производителят на Mercedes и Smart Daimler показва 50% разлика при данните от пътя и тези в лаборатория. Това при положение, че според учените нормалната разлика е до 10%.

В случая на Volkswagen става дума за 11 милиона автомобила, в които вграден софтуер засича кога колата е подлагана на тест и намалява изпускането на вредни емисии за отчитания период. Незаконен начин, заради който производителят ще плати огромна глоба.

Има обаче други, напълно легални варианти за докарването на добри резултати по време на лабораторни изследвания. Изследователска група от Европейската федерация за транспорт и околона среда ги определя като „стриктно спазващи буквата на закона“ и ги описва в ето този доклад.

Предвидимостта на начина, по който биват тествани автомобилите, помага на инженерите да създадат начини за по-добри резултати. Като например тунинговане на двигател, който да работи най-ефективно при тези нива на натоварване, при които традиционно лабораториите ги подлагат.

Ето защо фокусът и подозренията започват да се изместват от Volkswagen върху всички останали производители на автомобили. Само да припомним, че по-рано тази седмица BMW трябваше да обяснява за своя модел X3 20d и вредните емисии, които отделя над нормата.

Накрая може да се окаже, че само Volkswagen е бил достатъчно нагъл да действа по грубия начин, по който го стори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *