Всички инвалиди между 15 и 64 години ще минават през 2 комисии за пенсия

Единствено децата с увреждания ще продължат да получават от държавата инвалидни помощи по облекчен режим. Това предвиждат плановете на социалното министерство за реформа на инвалидните пенсии. Децата до 16-годишна възраст не получават пенсии от осигурителния институт, а на родителите им се изплащат помощи от Агенцията за социално подпомагане.

Когато навършат 16 г., децата с увреждания могат да получат инвалидна пенсия. За да стане това обаче, те ще трябва да преминат проверка от социална комисия в НОИ дали всъщност не могат да работят и да се издържат. Тази втора комисия ще е задължителна

за всички инвалиди в трудоспособна възраст, т.е. между 15 и 64 г., научи в. „24 часа“. Тя ще може да изисква повторни медицински и лабораторни изследвания, които да потвърдят заключението на ТЕЛК. Целта е да се насочват и хората с увреждания към подходяща за тях професия и преквалификация.

От явяване пред втората комисия освен децата ще бъдат освободи и хората над 64 г., тъй като те вече също не получават инвалидни пенсии след забраната да се съчетава вземането на пенсия за възраст и такава за инвалидност. Пенсионерите инвалиди могат да ползват услуги и помощи от АСП.

Концепцията за инвалидните пенсии ще бъде представена подробно в края на следващата седмица, каза в четвъртък вицепремиерът Ивайло Калфин. В началото ѝ пък трябвало заедно със здравния министър Петър Москов да изчистят последните подробности как ще си взаимодействат ТЕЛК и социалните. Идеята е досегашните ТЕЛК да не дават вече заключение за работоспособността, а само да определят дали дадена болест е причина за инвалидност.

Пускат в интернет ваучери за бавачки

Bаучерите за домашни услуги като бавачки, ремонтни дейности и почистване ще се купуват онлайн. Това обясни зам.-министърът на труда Гълъб Донев. През 2016 г. ще се изгражда системата за продажба на ваучерите и ще се определят цените за субсидираните от държавата домашни услуги.

Ваучерите ще се купуват свободно от всеки българин през интернет портала. Концепцията обаче предвижда ограничения за количеството, което може да бъде взето за един месец от един човек.

Фирмите, които приемат плащания с ваучери, ще се регистрират и ще трябва да наемат за домашните услуги безработни, обясни още Донев. Според него това щяло да става през агенции за временна работа.

България ще настоява в Европейския съюз да бъде въведена социална защита за работещите извън родината си домашни помощници и селскостопански работници, обяви пък вицепремиерът Ивайло Калфин. Много голяма част от работещите зад граница българи са заети именно в тези области, а в тях няма никаква социална защита, мотивира се той. Важна за страната ни била и планираната евродиректива срещу канцерогенните вещества на работните места, обясни още Калфин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *