Всички прихващания в КТБ може да станат невалидни

С решение от петък Софийският апелативен съд постанови, че началната дата на неплатежоспособността на КТБ е 20 юни 2014 г. Това означава, че всички цесии и прихващания ще бъдат по-лесно атакувани и развалени по съдебен ред. Действието ще стане по-скоро, ако никой не внесе жалба пред Върховния касационен съд. Държавата, която има най-голям интерес да получи вече даденото на гарантираните вложители, едва ли ще оспори решението, защото новата дата рязко покачва шанса нещо да бъде събрано. Единствената въпросителна е дали БНБ ще оспори решението.

Защо по-рано

Решението на Софийския градски съд беше, че началната дата на фалита е 6 ноември миналата година – денят на отнемането на лиценза на КТБ. Това правеше почти всички цесии и прихващания трудни за оспорване. Късната дата беше оспорена от БНБ и фонда за гарантиране на влоговете. Те настояваха за 30 септември, когато беше констатиран отрицателен собствен капитал на КТБ.

Съдът се аргументира, като сравнява капитала към юни и към края на септември – стойностите са без съществена промяна. Така магистратите стигат до извода, че след като нищо не е променяно в затворената банка, то отрицателният капитал е бил факт и към момента на поставянето й под особен надзор преди година.

В периода между затварянето на банката и отнемането на лиценза бяха сключени цесии и прихващания за над 800 млн. лв. По този начин много от компаниите и хората с депозити над гарантирания минимум се опитаха да спасят частично парите си. Адвокати, близки до делото за несъстоятелност, коментираха, че решението на апелативния съд е кратко, ясно и прецизно. И най-вече смело, тъй като удря сделки за над 800 млн. лв.

Ще обжалва ли БНБ

Решението на апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд седем дни след вписването му в Търговския регистър. Към неделя документите не бяха подадени. Така най-ранният ден, от който ще започне да тече срокът, е сряда, тъй като срокът за вписване е тридневен.

По информация на „Капитал“ синдиците и фондът за гарантиране на влоговете са доволни от решението, затова логично няма да обжалват. При БНБ обаче не е сигурно. Неясно е и кое ръководство ще вземе решението. По план Иван Искров трябва да подаде оставка от 10 юли и тогава да застъпи нов гуверньор. В този преходен период е много вероятно да се изчака волята на новия председател. Пълномощното на юриста на БНБ за предните инстанции е било подписано от подуправителя Димитър Костов, който е ръководител на управление „Банково“, но съвместява и задачите на отсъстващия шеф на банковия надзор. Ако никой не обжалва, то делата срещу прихващанията могат да започнат още през лятото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *