Всички фирми в ЕС влизат в общ регистър

Единна електронна платформа ще обедини данните във всички търговски регистри на страните от Европейския съюз. По този начин потребителите ще могат да правят безплатни справки чрез общ интернет портал. Това предвижда европейската директива за взаимното свързване на търговските регистри.

Взаимното им свързване ще улесни сътрудничеството между търговците, ще намали бариерите пред трансграничната стопанска дейност и ще редуцира административната тежест, особено за малките и средните предприятия, гласят мотивите към предложените промени.

Европейската директива предвижда взаимното свързване на базите данни чрез създаването на европейска централна платформа. През нея ще се предава информация от всеки един от регистрите на държава членка до компетентните регистри на друга страна ­ част от общността, в стандартен формат за съобщения и на съответната езикова версия.

Срокът за въвеждане на изискванията в националните законодателства е до 7 юли тази година. Трябва всяка държава да разработи интерфейс, който да свърже всеки регистър с централната платформа. Но единни справки ще може да се правят чак през 2017 г., защото според плановете тогава ще има връзка между търговските регистри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *