Всичко сочи към запазване на лихвата във Великобритания

Новата година се очаква да бъде по-добра за световната икономика от предишната, но на този етап Английската централна банка няма солидна причина, за да прибегне до промени в своята парична политика.
Великобритания единствена сред развитите страни остана в рецесия, като икономиката й се сви с 0,2% за периода от юли до септември. Това бе шестото поредно тримесечие, в рамките на което британската икономика отчете спад.
Безработицата в страната остава висока, банковото кредитиране е оскъдно, а задлъжнялостта в публичния сектор стигна рекордни нива.
Ето защо икономистите смятат, че централната банка ще остави основната лихва на рекордно ниското й ниво от 0,5% за единадесети пореден месец след днешната среща на Комитета за парична политика.
Основният лихвен процент във Великобритания падна до 0,5 на сто през март 2009 г. Тогава централната банка прибегна и до нестандартни мерки за разхлабване на паричната политика, като започна да изкупува държавни ценни книжа.
Първоначалната стойност на покупките бе в размер на 75 млрд. британски лири, но бе увеличена на няколко пъти през следващите месеци, за да стигне 200 млрд. лири през ноември. Очаква се цялата сума да бъде похарчена до края на януари.
Целта на Английската централна банка е да държи инфлацията в страната близо до, но под нивото от 2%. През ноември индексът на потребителските цени в страната нарасна с 1,9% на годишна база.
Икономическите данни за страната от последните седмици са противоречиви, което илюстрира крехкото състояние на британската икономика. Потребителското доверие се влоши рязко през декември, а продажбите на дребно се понижиха изненадващо през ноември.
Междувременно броят на британците, които получават помощи за безработица, неочаквано се понижи през ноември и отчете първия си спад за последните близо две години.
Британското правителство прогнозира спад на икономиката от 4,75% за цялата 2009 г. и ръст от 1,5% през 2010 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *