Всяка втора кола у нас е над 20 години.

Почти всяка втора кола в България е на над 20-годишна възраст. Това разкри на официалната пресконференция по повод софийския автосалон Стоян Желев, председател на Асоциацията на автомобилните производители (ААП). Салонът отворя врати тази събота в „Интер Експо Център“ на „Цариградско шосе“ и ще продължи до края на следващата седмица.

„Делът на автомобилите на възраст до 5 години през 2010 г. е бил 8,4%, през 2012-а той пада до 3,5%, което значи, че относителният дял е паднал с два и половина пъти за 4 г. За сметка на това обаче делът на автомобилите над 20 години се покачва. През 2010 г. той е 27%, докато към тази година скача до 39%. „Това е ръст с 41% на колите над 20 години, което показва, че автопаркът на България се намира в състояние на пълна разруха“, смята Желев.

За първите 9 месеца у нас са продадени 21 000 нови автомобили, но има още какво да гоним, защото през 2008-а са били пласирани 42 000 т.е. оттогава досега продажбите са намалели два пъти.

„Това, което получаваме през статистиката на Министерство на икономиката излиза, че България изнася повече автомобили за Германия, отколкото внася“, уточни Желев. Това е заради реекспортът, който е 15-20% от общите продажби на нови коли у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *